Β-γλυκάνη: Μία ίνα, πολλές ευεργετικές ιδιότητες

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι οι φυτικές ίνες είναι θρεπτικές, αλλά ξέρατε ότι δεν είναι όλες οι ίνες ίδιες; Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες διαιτητικών ινών, οι διαλυτές και οι αδιάλυτες, καθώς επίσης υπάρχουν και διαφορετικά είδη σε κάθε κατηγορία.

Β-γλυκάνη: μία ίνα, πολλές ευεργετικές ιδιότητεςΈνα πολύ σημαντικό είδος είναι η β-γλυκάνη, η οποία είναι μια μορφή διαλυτής διαιτητικής ίνας που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη μείωση της χοληστερόλης και ενισχύει την υγεία της καρδιάς. 

Όπως πολλές ίνες, είναι διαθέσιμη σε μορφή συμπληρώματος, αλλά βρίσκεται επίσης σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η βρώμη, το πίτουρο, το σιτάρι και το κριθάρι.

Επιπλέον, οι β-γλυκάνες απαντώνται στα κυτταρικά τοιχώματα βακτηρίων, μυκήτων, ζυμών και φυκών.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της  β-γλυκάνης;

Αρκετές μελέτες προτείνουν ότι η β-γλυκάνη μπορεί να είναι χρήσιμη στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η ημερήσια κατανάλωση βρώμης με τουλάχιστον 3g β-γλυκάνης, μείωσε την κακή χοληστερόλη (LDL) κατά 5-7%. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε όσους έχουν ήδη διαβήτη.

Β-γλυκάνη: μία ίνα, πολλές ευεργετικές ιδιότητες

Οι β-γλυκάνες χρησιμοποιούνται επίσης για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος (ιδίως σε περιπτώσεις φορέων του ιού HΙV), για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, για τη φυσική και συναισθηματική πίεση και για θεραπείες όπως η ακτινοβολία ή η χημειοθεραπεία. Ακόμη, χρησιμοποιούνται για τα κρυολογήματα (κοινό κρυολόγημα),  τη γρίπη των χοίρων Η1Ν1, για αλλεργίες, ηπατίτιδα, τη νόσο του Lyme, το άσθμα, για ελκώδης κολίτιδα και νόσο του Crohn, για ινομυαλγία, ρευματοειδής αρθρίτιδα και Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, πιστεύεται ότι η β-γλυκάνη μπορεί να έχει κάποια θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ενώ οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει με δοκιμές σε ζώα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η β-γλυκάνη μπορεί να είναι σε θέση να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει ασθένειες και λοιμώξεις πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πολύπλοκο και οι ερευνητές ακόμα μαθαίνουν τον τρόπο λειτουργίας.

Πώς λειτουργεί;

Επειδή είναι μια διαλυτή φυτική ίνα, η β-γλυκάνη επιβραδύνει τη μεταφορά των τροφίμων στο έντερο, έτσι ώστε χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αφομοιωθούν από το σώμα. Πιο αργή πέψη σημαίνει ότι το σώμα δεν απορροφά τη ζάχαρη τόσο γρήγορα, μειώνοντας την πιθανότητα απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα και βοηθώντας να κρατηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ρυθμισμένα.

Επειδή είναι δύσπεπτη, περνάει από όλο το πεπτικό σύστημα και μπορεί να παρασύρει μαζί της τη χοληστερόλη, βοηθώντας έτσι στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Συμβουλές

Η β-γλυκάνη βρίσκεται φυσικά στα τρόφιμα, και γενικά θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο, αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε συμπληρώματα, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας. Άτομα με παθήσεις όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, λύκο, σκλήρυνση κατά πλάκας, άσθμα και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν με προσοχή τα συμπληρώματα β-γλυκάνης επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ήδη υπερδραστήριο.

Συνιστώμενες δόσεις (από το στόμα), που έχουν μελετηθεί σε επιστημονική έρευνα:

  • Για υψηλή χοληστερόλη: δύο φορές την ημέρα 7,5 γραμμάρια β-γλυκάνης από μαγιά.

*Β-γλυκάνες που προέρχονται από κριθάρι έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί σε δόσεις 3-10 γρ./ημέρα

pathfinder.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.