-->

«Βόμβα» Βατόπουλου: Εμβολιασμοί ή lockdown και περιορισμοί

«Η επιστημονική κοινότητα έχει πει από την αρχή ότι η πανδημία θα σταματήσει με τον εμβολιασμό. Η εναλλακτική λύση είναι τα συνεχή lockdown, οι περιορισμοί και η βασανιστική αύξηση των ανόσων, δια της αρρώστιας», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

 

Και πρόσθεσε: «’Η θα πρέπει να εμβολιαστούμε ή να αρρωστήσουμε για να αποκτήσουμε ανοσία και να τελειώσει αυτή η ιστορία».

Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις έξι» για το θέμα των επιπλοκών που προκαλούν τα εμβόλια ο κ. Βατόπουλος είπε: «Κάθε μέρα γίνονται περίπου 100.000 εμβολιασμοί. Αυτό που κοιτάει η επιστημονική κοινότητα είναι αν στους εμβολιασμένους (οι επιπλοκές) γίνονται περισσότερο. Έτσι και αλλιώς, κάθε μέρα στην Ελλάδα έχουμε 300 κηδείες. Αυτό σημαίνει ότι στους 100.000 έχουμε κάθε μέρα τρεις θανάτους. Μη ξεχνάμε ότι πέθαναν από κορονοϊό πενήντα γυναίκες αυτής της ηλικίας».

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να εμβολιαστεί

Αναφορικά με το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ειδικών ομάδων όπως οι εμβολιαστές ο κ. Βατόπουλος ήταν απόλυτος: «Όπως για να χειρουργήσεις πρέπει να φοράς γάντια, για να χειριστείς αρρώστους πρέπει να είσαι εμβολιασμένος. Είναι ένα μέτρο πρόληψης που αφορά ιατρικές πράξεις τις οποίες κάνεις. Άνθρωποι οι οποίοι η δουλειά τους είναι υψηλού κινδύνου μετάδοσης του νοσήματος, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι».
Όσον αφορά στο περιστατικό με τον Ρώσο τουρίστα που βρίσκεται στη ΜΕΘ του Πανανικολάου, παρότι εισήλθε στην χώρα μας με αρνητικό τεστ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας ανέφερε: «Καταρχήν, υποθέτω ότι υπάρχουν πλαστά πιστοποιητικά. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να βεβαιώνεται η γνησιότητα των χαρτιών που φέρνουν οι ξένοι τουρίστες. Για να σταματήσει η πανδημία».

Εμβολιασμοί: Καμπανάκι για 60αρηδες – Υπάρχει μια εκκρεμότητα

Απέκλεισε το ενδεχόμενο για μαζικό εμβολιασμό των παιδιών, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τονίζοντας ότι η συζήτηση που γίνεται αφορά μόνο σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» δήλωσε ότι «οι εμβολιασμοί παιδιών αφορούν σε παιδιά, τα οποία για κάποιο ιδιαίτερο λόγο υγείας κινδυνεύουν περισσότερο από τα άλλα. Δεν αφορά μαζικό εμβολιασμό των παιδιών η συζήτηση αυτή τη χρονική στιγμή. Τα παιδιά κινδυνεύουν ελάχιστα από τον κορωνοϊό και να νοσήσουν βαριά και να έχουν σοβαρές επιπτώσεις».

Ωστόσο, τόνισε ότι στη χώρα μας υπάρχει μια εκκρεμότητα, την οποία δεν πρέπει να διατηρήσουμε επί μακρόν. «Ένα 30%-35% των πολιτών άνω των 60 ετών που είναι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν κυρίως από την Covid και είναι οι ομάδες που προστατεύτηκαν από το σύνολο της κοινωνίας επί 15 μήνες με επώδυνο τρόπο, δεν έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν. Πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Πρέπει πρώτα να λυθεί αυτό το θέμα. Στη χώρα μας προηγούνται οι άνθρωποι που έχουν αυξημένο κίνδυνο από τη νόσο», επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή «δεν έχουμε εμβολιασμένους διασωληνωμένους».

Αντίστοιχα, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ανέφερε ότι αν είχε εμβολιαστεί μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων άνω των 60 ετών, θα είχαμε λιγότερα κρούσματα και λιγότερους διασωληνωμένους και θανάτους.

 Ερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας, υπογράμμισε ότι «αυτό που παρατηρήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και τις 30/5 σε όλη την επικράτεια μέσα από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, είναι μια συνολική μείωση του ιικού φορτίου εκτός από κάποιες περιοχές, όπως τα Χανιά. Επειδή έχει ανοίξει η αγορά, υπάρχει μια διασπορά που φαίνεται και στα κρούσματα. Ταυτόχρονα, υπάρχει η αύξηση της θερμοκρασίας, ο εμβολιασμός, κάποιοι παράμετροι που εμποδίζουν την επέκταση».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο τέταρου κύματος από το φθινόπωρο, ο κ. Θωμαΐδης εμφανίστηκε αισιόδοξος υπογραμμίζοντας ότι από τον Οκτώβριο, που είναι διαχρονική περίοδος έναρξη των ιώσεων, θα έχουμε μια καινούρια κατάσταση, όμως από τη στιγμή που θα έχει εμβολιαστεί το 70%-80% του πληθυσμού, δε θα είναι σημαντικό και της δριμύτητας που είχαμε μέχρι τώρα.

 

 

newsique.gr

Please follow and like us: