Βατόπουλος: Από ώρα σε ώρα ανακοινώνονται νέα μέτρα

Θέμα ωρών είναι, σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο, η ανακοίνωση νέων μέτρων κατά του κορονοϊού.

 

Σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί αναμένεται ν’ ανακοινωθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.  

Αυτό αποκάλυψε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των 29 λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

«Συνεδριάζαμε χθες (σ.σ. Τετάρτη) και θα συνεχίζουμε και σήμερα. Γι’ αυτό δεν θέλω να πω και περισσότερα. Υπάρχει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και παρασύρει τους θανάτους, τις διασωληνώσεις και την πίεση στο ΕΣΥ», τόνισε -μεταξύ άλλων- και συνέχισε:

«Οι περιοχές αλλάζουν χρώμα μέσα σε λίγες ημέρες […] Υπάρχει ενδεχόμενο για χρήση μάσκας παντού. Οι μετακινήσεις του κόσμου δημιουργούν πρόβλημα, έρχονται από περιοχές με πολλά κρούσματα, σε περιοχές με λίγα».

«Εξετάζονται μέτρα που δεν θα επηρεάσουν τον πυρήνα της οικονομίας. Δεν είμαι σε θέση να πω ποιο μείγμα μέτρων θα αποφασιστεί», προσέθεσε και κατέληξε:

«Θα ακούσουμε νέα μέτρα, αυτό είναι σίγουρο. Το αν είναι σήμερα ή αύριο το πρωί δεν το ξέρω».

Όλες οι δηλώσεις του καθηγητή:

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων προεξοφλούν ότι έρχονται νέα μέτρα, τουλάχιστον για τις δύο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας στις οποίες καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, ενώ στην πραγματικότητα αναζητούνται τρόποι για αναβολή της απόφασης για γενικό lockdown, το οποίο, πάντως, δεν φαίνεται να μπορεί να αποφευχθεί.

Χθες, μετά το νέο ρεκόρ των κρουσμάτων, τα οποία εκτοξεύτηκαν στα 1.546, σήμανε συναγερμός και συνεδρίασε εκτάκτως η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η οποία και θα εισηγηθεί σήμερα νέα μέτρα προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί επιστήμονες, στην συντριπτική τους πλειονότητα τάσσονται υπέρ της αναβάθμισης του βαθμού επικινδυνότητας στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και πιθανότατα τη Λάρισα και τη Ροδόπη στο «κόκκινο», κάτι που θα φέρει τοπικό lockdown σε αυτές τις περιοχές, με όλα τα μέτρα που ισχύουν.

Επιπρόσθετα, πολλά από τα μέλη της Επιτροπής εισηγούνται να απαγορευτεί η κυκλοφορία από και προς νομούς και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας – σε πρώτη φάση – αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να «ξορκίζουν» το γενικό lockdown. Μέρα με τη μέρα, ωστόσο, το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι είναι θέμα χρόνου να οδηγηθούμε εκεί καθώς καταγράφεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Η πλειονότητα των λοιμωξιολόγων εισηγείται τη λήψη πιο δραστικών μέτρων και στο Λεκανοπέδιο Αττικής και μάλιστα άμεσα προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε νέα καραντίνα. Το πρώτο μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι αυτό της απαγόρευσης της κυκλοφορίας αρκετά νωρίτερα απ’ ό,τι ισχύει σήμερα και συγκεκριμένα είτε στις 21.00 είτε στις 22.00 το βράδυ.

Επίσης, έχει συζητηθεί έντονα το μέτρο της επαναφοράς του SMS για τους άνω των 65, προκειμένου να προστατευθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες, αλλά και η σημαντική αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων που θα πρέπει να εργάζονται αποκλειστικά με τηλεργασία.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ληφθούν την Παρασκευή, καθώς θα έχει προηγηθεί η αυριανή ειδική Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., όπου θα γίνει αναλυτική συζήτηση και να καθοριστούν κατευθυντήριες γραμμές για κοινή στάση έναντι του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που όπως είπε χθες και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, δείχνει πιο επικίνδυνο από το πρώτο.

Κατά πολλούς, με την χθεσινή του απόφαση για γενικό lockdown, με διαφορετικά, ωστόσο, χαρακτηριστικά από το πρώτο, ο πρόεδρος Μακρόν έδειξε την κατεύθυνση. Αυτό που μένει να φανεί είναι ο χρόνος στον οποίον θα οδηγηθεί η κάθε χώρα σε αυτή τη δραστική, πλην αναγκαία, ως φαίνεται, λύση.

 

ieidiseis.gr

Please follow and like us: