Αχαΐα: Εμβολιαστικά κέντρα AstraZeneca-Πόσα προγραμματισμένα ραντεβού ακυρώθηκαν

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων στη χώρα μας της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για το εμβόλιο της Astrazeneca, στα κέντρα εμβολιασμού στην Αχαΐα παρατηρήθηκαν ακυρώσεις στα προγραμματισμένα ραντεβού. 

Σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη στα τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα για το AstraZeneca, έχουμε τα εξής.

Στο εμβολιαστικό κέντρο στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, από τα προγραμματισμένα 43 ραντεβού ακυρώθηκαν τα 5.

Στην Άνω Πόλη, από τα 83 ακυρώθηκαν τα 17, στην Χαλανδρίτσα από τα 51 ακυρώθηκαν τα 10 και στην Ακράτα από τα 43 ακυρώθηκαν τα 3.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ακυρώσεις δεν οφείλονται όλες στις αναστολές που έχουν οι Αχαιοί ως προς ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου, αλλά και σε άλλες συγκυρίες (ξαφνικές αδιαθεσίες κλπ).

Τί είπε η εκπρόσωπος τύπου της Κυβέρνησης για το εμβόλιο της AstraZeneca

Συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να κρίνει τι πρέπει να γίνει. Να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν συζητείται διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Είναι ασφαλές, είναι αποτελεσματικό. Έχει τοποθετηθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων από προχθές, για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, σημειώνοντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων.

Οι όποιοι κίνδυνοι είναι αυτά τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που έχουν παρατηρηθεί σε διάφορες χώρες. Στη Μεγάλη Βρετανία που έχουν γίνει με αυτό το εμβόλιο 18,1 εκατομμύρια εμβολιασμοί, μόνο 30 τέτοια περιστατικά υπήρξαν. Είναι, λοιπόν, μία επιστημονική συζήτηση. Θα εξετάσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τα ελληνικά και τα διεθνή δεδομένα για ν’ αποφανθεί, εάν πρέπει ν’ αλλάξει η στρατηγική, ως προς αυτό το εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή ο επταήμερος μέσος όρος προσέλευσης στα ραντεβού  εμβολιασμού με  το εμβόλιο της AstraZeneca, είναι στο 93%. Είναι πολύ καλό ποσοστό, δεδομένης όλης αυτής της συζήτησης που έχει γίνει. Άρα, δεν υπάρχει μόνο διστακτικότητα, υπάρχει και εμπιστοσύνη.

Έκκληση στους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν

Θα ήθελα ωστόσο να τονίσω -το έθεσε και ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του προχθές και όχι τυχαία- ότι υπάρχει μια δυσπιστία στις μεγαλύτερες ηλικίες, στους 60 άνω που δεν αφορά αυτό το εμβόλιο. Θεωρούμε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.

Ενδεικτικά στην ηλικιακή η ομάδα 75 έως 79 ετών το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί ή με μία δόση ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού είναι στο 75%. Στους ηλικίας 60 έως 69 είναι γύρω στο 50%, στους 80 άνω είναι γύρω στο 63% και στους 70-75 γύρω στο 57%. Αυτά τα ποσοστά θα μπορούσαν ν’ ανέβουν.

Πρέπει να ξεπεράσουν οι ηλικιακές ομάδες αυτές τη διστακτικότητα. Το εμβόλιο είναι ασπίδα έναντι του κορονοϊού. Είναι ασπίδα για τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Το ρίσκο του να κολλήσει κανείς κορονοϊό, όπως έχει αποδειχθεί, είναι πολύ μεγάλο και δεν είναι απλώς μία γρίπη, ούτε κάτι απλό. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας αυτών των ηλικιών να το ξανασκεφτούν.

Στην κατεύθυνση αυτών των ομάδων θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό. Είναι καλό βέβαια, όπως προκύπτει και από μετρήσεις, ότι το σύνολο των πολιτών δηλώνει πολύ θετικό έναντι του εμβολιασμού. Τονίζουμε ότι αυτές οι ηλικιακές ομάδες δεν προτεραιοποιήθηκαν τυχαία.

Είναι ομάδες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσησης από κορονοϊό. Γι’ αυτό και στην προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών το ηλικιακό κριτήριο κρίθηκε ως το νούμερο ένα κριτήριο, που είναι επιβαρυντικός παράγοντας για βαριά νόσηση από τον κορονοϊό.

 

tempo24.news

Please follow and like us: