Ο Θωμάς Κουτσουπιάς από το βήμα της Agrotica: το μέλλον των αγροτών είναι στις ΑΠΕ – Έτσι μόνο θα διασφαλίσουν την παραγωγή και το εισόδημά τους.
Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι εκατοντάδες συνεταιριστές και αγρότες απ’ όλη τη χώρα την ομιλία – παρέμβαση του Θωμά Κουτσουπιά για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τους αγρότες και τις οργανώσεις τους, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας που συνδιοργάνωσε το ΥπΑΑΤ και η ΕΘΕΑΣ στην 29η Agrotica, στη Θεσσαλονίκη.
O γενικός γραμματέας της ΕΘΕΑΣ κι πρόεδρος του Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ κ. Θωμάς Κουτσουπιας στην εισήγησή του με θέμα τους Συνεταιρισμούς και τις ΑΠΕ, υποστήριξε ότι η δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων για την κατασκευή και λειτουργία έργων Α.Π.Ε. είναι η πλέον σύγχρονη μορφή της έννοιας του «Συνεταιρίζεσθαι».
Αιτιολόγησε, μάλιστα την άποψη αυτή τονίζοντας ότι οι Ενεργειακές Κοινότητες αποτελούν συνέργεια μικρών επενδυτών (και αγροτών) για την ανάπτυξη έργων Α.Π.Ε. και παράλληλα δίνουν έμφαση στην συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών για την ανάπτυξη έργων που συμβάλλουν στη μείωση του αποτυπώματος CO2 & στον περιορισμό της Κλιματικής Αλλαγής.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον κ. Κουτσουπιά, προσφέρουν ένα σημαντικό συμπλήρωμα στο βασικό αγροτικό εισόδημα και το επιστρέφουν σε μεγάλο ποσοστό στην τοπική αγορά, ενώ βοηθούν τον αγρότη να παραμείνει στον τόπο του και να μεγαλώσει την παραγωγή του.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κουτσουπιάς σημείωσε ότι η ανάπτυξη έργων με την μορφή του Net metering είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον κάθε αγρότη που θέλει να εξασφαλίσει την παραγωγή του.
Και αυτό, γιατί:
• Έχει ελεγχόμενο κοστολόγιο παραγωγής: μπορεί να υπολογίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια το κόστος παραγωγής και επομένως την τιμή διάθεση των προϊόντων του.
• Χωρίς κόστος ενέργειας, έχει ένα σαφέστατα πιο ανταγωνιστικό προϊόν σε επίπεδο τιμών.
• Μπορεί να εντάξει στην παραγωγική διαδικασία επιπλέον στάδια επεξεργασίας ή αυτοματισμούς / μηχανήματα / τρακτέρ κλπ, χωρίς να ανησυχεί για την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.
• Παύει να υπάρχει ο διαρκής / μηνιαίος «βραχνάς» και η αγωνία για το κόστος ενέργειας που πρέπει να καταβάλλει μετρητοίς, ιδιαίτερα σε μήνες που δεν έχει πωλήσεις προϊόντων και είναι ήδη αυξημένα τα έξοδά του για άλλες προμήθειες.
Τα Έργα Α.Π.Ε. που αναπτύσσονται από Ενεργειακές Κοινότητες, μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμο συμπλήρωμα στο εισόδημα της αγροτικής οικογένειας, κυρίως δε, την εποχή της ενεργειακής κρίσης και της ανάγκης μείωσης του κόστους παραγωγής, να διασφαλίσουν την ίδια την παραγωγική ικανότητα των εκμεταλλεύσεων των αγροτών, κατά συνέπεια τα ίδια τα προϊόντα, άρα να θωρακίσουν αυτή καθ’ εαυτή την αγροτική και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία.
Τέλος, ο κ. Κουτσουπιάς, αφού παρουσίασε το συνολικό έργο της Ένωσης Αγρινίου και των ενεργειακών της Κοινοτήτων, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη άμεσα να διορθωθούν στρεβλώσεις στο όλο σύστημα, ώστε να διευκολυνθεί και να ενισχυθεί η συμμετοχή των αγροτών στα έργα ΑΠΕ, να ενισχυθεί δηλαδή η ίδια η ενεργειακή δημοκρατία και να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια.
Τόνισε, μάλιστα, ότι οι απαντήσεις στην κρίση που σήμερα απασχολούν την ελληνική κοινωνία υπάρχουν και βρίσκονται στις ΑΠΕ, οι οποίες και μπορούν οριστικά και καθολοκληρίαν να απαλλάξουν τους παραγωγούς απ’ το ενεργειακό κόστος, να διασφαλίσουν έτσι την ίδια την παραγωγή.
Δεν παρέλειψε, όμως, επικριτικά να αναδείξει πολιτικές που όχι μόνο δεν συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά, αντιθέτως, υπονομεύουν υγιείς και ολοκληρωμένες, ακόμη, προσπάθειες.
Ειδικότερα σε ότι αφορά την συμμετοχή των αγροτών στα έργα ΑΠΕ, ο κ. Κουτσουπιάς είπε ότι είναι απαραίτητο επίσης:
1. Απόλυτη προτεραιότητα σε έργα Net Metering (Αγροτών και αγροτικών Συνεταιρισμών) και Ενεργειακές Κοινότητες άνω των 60 ατόμων στα οποία συμμετέχουν αγρότες και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί.
2. Να δοθεί παράταση επ’ αόριστον στην προθεσμία σύναψης σύμβασης λειτ. ενίσχυσης και αποζημίωσης εκτός διαγωνισμού πέραν τις 31/12/2022.
3. Να γίνει αύξηση αποζημίωσης έργων Α.Π.Ε. που κατασκευάστηκαν το τελευταίο έτος, τουλάχιστον κατά το ύψος του πληθωρισμού (αύξηση κόστους κατασκευής, τραπεζικά επιτόκια, κλπ.).
4. Να διατηρηθεί μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρικού χώρου που θα δημιουργηθεί από την ανάπτυξη δικτύου (ή από ενδεχόμενες ακυρώσεις υπαρχόντων έργων) για τα έργα ΑΠΕ που θα γίνουν με την συμμετοχή αγροτών.