Απεργιακή Συγκέντρωση Κυριακής

Απεργιακή Συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Παπαστράτου πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί για την κυριακάτικη αργία. 

PUBLIC ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις:

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι απαίτηση των μεγαλεμπόρων, των πολυεθνικών εταιρειών και των μονοπωλίων, εντάσσεται στις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΑΣΑ που είναι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και της αγοράς, συνδέεται με την οδηγία της Ε.Ε. (Έκθεση Σέρκας) για την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας  αποτελεί κομμάτι ενός πάζλ  αντιλαϊκών ρυθμίσεων, θεσμικών και άλλων με στόχο τη μείωση του μισθού εργασίας των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, την πιο γρήγορη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του μεγάλου κεφαλαίου στο εμπόριο και την εξαφάνιση των μικρών, στο όνομα της βελτίωσης της  «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή στο όνομα του αδυσώπητου ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για την εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους και μεριδίου της αγοράς.

Η γιγάντωση των πολυεθνικών και ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων  οδηγεί παντού σε χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων και δεν επιτρέπεται να έχουμε την αυταπάτη της αναμονής της καλυτέρευσης της ζωής μας αφού η ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εξασφαλίζεται με την ένταση της δικής μας εκμετάλλευσης.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν οδηγεί σε ¨τόνωση της  αγοράς¨ , δεν αυξάνει το εισόδημα εκατοντάδων απλήρωτων εμποροϋπαλλήλων, δεν ¨εξυπηρετεί τους καταναλωτές¨ που είμαστε εμείς οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας, και δεν  δημιουργεί θέσεις εργασίας αφού χιλιάδες είναι οι άνεργοι στον κλάδο μας, όπως χιλιάδες και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιοι, 5μηνα προγράμματα ΕΣΠΑ, voucher.

Ο κλάδος του εμπορίου είναι ο δεύτερος κλάδος μετά τις κατασκευές, σε απώλειες θέσεων εργασίας.

0aaa2Η ευελιξία στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων που συνδυάζεται με το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας του εμπορίου βάζει στο στόχαστρο πρώτα και κύρια την μητρότητα της γυναίκας εμπορουπαλλήλισσας, τον ελεύθερο χρόνο του εργαζόμενου, το αναφαίρετο δικαίωμα του για προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή, εξαντλεί σωματικά και ψυχικά τον εργαζόμενο.

To σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Αγρινίου πρωτοστάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα στη πάλη για τη Νομοθετική Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, με Γενικές Συνελεύσεις, ενημέρωση των συναδέλφων με ανακοινώσεις, με κάλεσμα προς τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να συμμετέχουν συλλογικά σε όλες τις μορφές δράσης του σωματείου, να ανέβει η πάλη και η διεκδίκηση των εργαζομένων μέσα στους χώρους εργασίας.

Το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων θεωρεί ότι η πάλη των εργαζομένων με αίτημα Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο είναι αναπόσπαστα δεμένη με την κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης και τη μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, σταθερή και μόνιμη δουλειά για  όλους τους εργαζόμενους, ωράριο εργασίας για τους εργαζόμενους 40ωρο-8ωρο-5θήμερο. Έχει καταθέσει σχέδιο Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων με βασικό αίτημα τη Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι

Η ¨αριστερή¨ όπως αυτοπροσδιορίζεται κυβέρνηση κάνει ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι όχι μόνο δεν θα υλοποιήσει την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων, αλλά αφήνει ανοικτό το δρόμο και για τις 52 Κυριακές, για τις λεγόμενες τουριστικές περιοχές, όταν τουριστική περιοχή έχει χαρακτηριστεί όλη η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση λοιπόν δεν προβάλλει καμία αντίσταση στις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, παζαρεύει με τους μεγαλεμπόρους για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα αυτών και όχι για τους εμποροϋπαλλήλους που υφίστανται την εκμετάλλευση μέσα στα εμπορομάγαζα.

Από τα συνθήματα και τις κούφιες φράσεις της για κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων τις πρώτες μέρες ανάληψης της κυβέρνησης, τώρα όχι μόνο τα μαζεύει, όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο οι οποίες στην πορεία έγιναν 8 (28 Δεκέμβρη 2014) , αλλά ανοίγει συζήτηση να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα ίσως και για τις υπόλοιπες Κυριακές το χρόνο.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ PUBLICΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ  ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΗ 2015 .

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ.

ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΝΟΜΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους μας  να δώσουν μαχητική απάντηση στον εμπαιγμό εργοδοσίας και κυβέρνησης,  να μην ενδώσουμε στην παρελκυστική μεθόδευση των παζαριών πάνω στην πλάτη μας για 7 ή 5 ή κάποιες Κυριακές το χρόνο, να συζητήσουμε στους χώρους εργασίας, να αποφασίσουμε σπάζοντας τις αυταπάτες και την τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ  ΜΑΣ”.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΥ

“Εργαζόμενοι- Εργαζόμενες στο εμπόριο

Το σωματείο μας όπως και δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν καθημερινά την μάχη για την επιτυχία της απεργίας 5 Απρίλη με δεκάδες περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο που ήταν και παραμένει  αξίωση των μεγαλοεργοδοτών και πολυεθνικών στον κλάδο του εμπορίου.

Συνεχίζουμε  καμία αναμονή, κανένας εφησυχασμός, ότι έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι συνολικά και στο κλάδο είναι αποτέλεσμα  σκληρών αγώνες ΔΕΝ τους χάρισε ποτέ κανένας τίποτα.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι τελείωσε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ότι ΘΑ υπάρχει πλέον το παλιό καθεστώς ( 2 Κυριακές ) συν 2 Κυριακές ακόμα στις εκπτωτικές περιόδους μοιάζει με χθεσινό πρωταπριλιάτικο αστείο  γιατί τέτοιες δηλώσεις έχουν γίνει ξανά στο πιο  πρόσφατο παρελθόν.

Ακολουθεί κατά γράμμα την προσφιλή τακτική προκάτοχων του δηλαδή να κάνουν δηλώσεις για την λύση των προβλημάτων λίγο πριν την απεργία και μετά από αυτήν να κάνουν τον κινέζο,

ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑΣ - PUBLICΟι  δηλώσεις του δεν απαντούν, ούτε διασφαλίζουν τα δίκαια αιτήματα εργαζομένων και σωματείων για :

  • Κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο.
  • Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την κυβέρνηση.
  • Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία.
  • Κατάργηση όλων των νόμων που έχουν απελευθερώσει το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο βασικό μισθό 920 ευρώ.

Τις ήμερες που απομένουν  δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις να γίνουν συλλογικές συζητήσεις στους χώρους δουλειάς και να αποφασιστεί η μαζική συμμετοχή όλων των εργαζόμενων στην απεργία Κυριακή 5 Απρίλη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στον πεζόδρομο της Παπαστράτου”.

 

 

 

Please follow and like us:

Τα σχόλια είναι κλειστά.