Αλλάζει στάση ο Ερντογάν – Συζητά το ενδεχόμενο 6μηνης πολιτικής μετάβασης στη Συρία

Στριμωγμένος ο Ερντογάν από Ρωσία και ΗΠΑ, από εκεί που ήθελε να πάρει το κεφάλι του Άσαντ, τώρα διαρρέει ότι του «επιτρέπει» μια περίοδο έξι μηνών πολιτικής μετάβασης.
TurkeySyria-630x400H τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της στο πρακτορείο Reuters, εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχθεί μια περίοδο πολιτικής μετάβασης στη Συρία κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ θα παραμείνει συμβολικά στην εξουσία για 6 μήνες προτού αποχωρήσει και είναι διατεθειμένη να συζητήσει το σχέδιο αυτό με τους συμμάχους της των χωρών της Δύσης.

«Έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε επί ενός σχεδίου που θα προβλέπει την αποχώρηση του Άσαντ… (Ο Άσαντ) μπορεί να παραμείνει για ένα διάστημα 6 μηνών και εμείς το αποδεχόμαστε αυτό επειδή θα διασφαλιστεί η απομάκρυνσή του» ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους στο πρακτορείο Reuters, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
«Έχουμε καταγράψει πρόοδο επί τους θέματος αυτού σε ένα κάποιο βαθμό με τις ΗΠΑ και τους άλλους μας συμμάχους. Δεν έχει επιτευχθεί ακριβώς η συναίνεση σχετικά με το πότε θα ξεκινούσε η 6μηνη περίοδος, αλλά πιστεύουμε ότι δεν θα αργήσει πολύ».
Οι ΗΠΑ σύμφωνα με πληροφορίες του pronews.gr, θα ενημερώσουν σχετικά με την πρόταση στη Ρωσία, προσέθεσε ένας από τους Τούρκους αξιωματούχους, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η Μόσχα θα υποστηρίξει την ιδέα.
Η Γαλλία επιθυμεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, ενώ η Γερμανία θα προτιμούσε ο Σύρος πρόεδρος να εμπλακεί σε μια μεταβατική φάση προτού αποχωρήσει από την εξουσία.
Ο ίδιος ο Άσαντ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην ιρανική τηλεόραση την 4η Οκτωβρίου επεσήμανε ότι δεν εναπόκειται σε κανέναν ξένο αξιωματούχο να αποφασίσει σχετικά με το μέλλον της Συρίας.
Please follow and like us:

Τα σχόλια είναι κλειστά.