Αιτίες αεροπορικών ατυχημάτων: τι πραγματικά συμβαίνει;

Η θλιβερή επικαιρότητα υποχρεώνει το γράφοντα να αναφερθεί στο παρακάτω ζήτημα τιμής ένεκεν των πιλότων που χάθηκαν σε νεαρή ηλικία στην Ανδραβίδα. Δεν αντιλέγει κανείς ότι το επάγγελμα του πιλότου μαχητικού αεροσκάφους είναι εξαιρετικά δύσκολο λαμβάνοντας υπόψη ότι πετούν πανάκριβο μηχάνημα και πολεμούν ταυτόχρονα. Ο γράφων κρίνει ότι τέτοια μοιραία συμβάντα έχουν γίνει αρκετές φορές και προβληματίζεται.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Τι προκαλεί ατυχήματα σαν το προχθεσινό; Μετά από σύντομη έρευνα βρέθηκαν τα εξής στοιχεία.

Οι πιλότοι μας πετάνε με παλια αεροπλάνα. Το Fantom είναι παλιός τύπος αεροσκάφους που είχε εκσυγχρονιστεί το 1997 αλλά δεν παύει να είναι παλιό. Όσοι υπηρέτησαμε στρατό ξέρουμε τι φροντίδας τυγχάνει ο εξοπλισμός. Τα τυφέκια χρεώνονται λερωμένα, χαλασμένα και μη ευθυγράμμισμενα στην κάννη τους. Οι εξαρτήσεις μάχης (θήκη για τελαμώνες, Μ71, ιμάντες, αδιάβροχο) σε ΑΘΛΙΑ κατάσταση. Τι περίμενε κανείς για τα αεροπλάνα; Το πρόβλημα δεν είναι τα ίδια αλλά ο κάτοχος τους. Το ίδιο ισχύει και για τις φρεγάτες. Διατηρούν εν πλω καράβια 30 ετών παρά τις όποιες βελτιώσεις. Ας περιμένουμε και κει ατυχήματα.

Ένα άλλο ζήτημα που έχει προκύψει είναι οι πολλές ώρες πτήσης,εξαιτίας των πολλών συμβάντων αναχαίτισης τουρκικών αεροπλάνων. Ο πιλότος ζαλίζεται την ώρα της πτήσης και δεν μπορεί να ελέγξει σωστά το αεροσκάφος. Δεν είναι μια καλή αιτία να σταματήσουν όπως πρέπει οι τουρκικές παραβιάσεις; Το φαινόμενο αυτό (Vertigo) έπαθε κι άλλος πιλότος που σκοτώθηκε (Γ. Μπαλταδώρος). Σύμφωνα με πρώην Αρχηγό ΓΕΑ  η χαμηλή πτήση, ο καιρός, η κακή ορατότητα και η κλειστή στροφή που  κάνει το αεροσκάφος επηρεάζουν πολύ τον οργανισμό του πληρώματος. Σημειωτέον ότι οι εκλιπόντες βρίσκονταν σε εκπαιδευτική άσκηση.

Είναι σαφές ότι χάνονται ζωές και πρέπει να προβληματιστεί κάποιος αρμόδιος να περιορίσει τα ατυχήματα αυτά. Οι παραπάνω αιτίες μακάρι να διερευνηθούν και να είναι το προχθεσινό περιστατικό  τελευταίο και να μη θρηνούμε άλλους.

 

 

 

Please follow and like us: