Αθηνά Λινού: Αυτά είναι τα 3 μέτρα που χρειάζονται στα σχολεία

Τις ενστάσεις της για τον τρόπο με τον οποίο άνοιξαν σήμερα τα σχολεία εξέφρασε η Αθηνά Λινού, υπογραμμίζοντας τρία ουσιαστικά μέτρα.

Για τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στα σχολεία μίλησε η Αθηνά Λινού, χαρακτηρίζοντας ως λάθος το πρωτόκολλο του 50%+1, το οποίο σύμφωνα με την ίδια θα προκαλέσει τεράστια διασπορά και θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», πρότεινε 3 ουσιαστικά μέτρα για τα σχολεία.

«Η μη ενίσχυση της Παιδείας με προσωπικό και κονδύλια εν μέσω πανδημίας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που φέρνει έκρηξη διασποράς», τόνισε αρχικά και συνέχισε: «Έπρεπε με το άνοιγμα των σχολείων να έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης στα τμήματα που θα πρέπει να κλείσουν και στα σχολεία που θα αντιμετωπίσουν άμεσα μεγάλα προβλήματα στελέχωσης, το επόμενο διάστημα. Είναι τόσο διαδεδομένη η νόσος που πολλοί θα νοσήσουν και οι ελλείψεις που θα προκληθούν σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα είναι μεγαλύτερες από αυτές που ήδη υπάρχουν».

Είναι «τρομερό λάθος» κατά την ίδια «να χρησιμοποιηθεί συνδιδασκαλία για να αντιμετωπιστούν κενά διδακτικού προσωπικού λόγω νόσησης με covid-19, όπως είναι λάθος και το ό,τι διατηρείται η λογική του 50% + 1, το ποσοστό είναι πολύ υψηλό και θα προκαλέσει τεράστια διασπορά, πρέπει να διορθωθεί άμεσα». Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα διορθωθεί «εκ των πραγμάτων, με τη νόσηση πάρα πολλών ανθρώπων».

Σχολιάζοντας εξάλλου τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί η Ελλάδα τα self test, σημείωσε ότι πρακτικά πρόκειται για δευτερογενή πρόληψη, με διαλογή θετικών-αρνητικών χωρίς απόλυτη ακρίβεια (υπάρχουν πολλά ψευδώς αρνητικά και ψευδώς θετικά), με αποτέλεσμα να «αφήνει κάποιο κενό». Δεν αρκεί η εκ των υστέρων διάγνωση και η απομόνωση των θετικών, καθώς με τον τρόπο που γίνονται στους μαθητές, ένα 24ωρο πριν μπουν στο τμήμα, μπορεί να διαφεύγουν αρκετά κρούσματα, συνέχισε η κα Λινού. Υπό αυτό το πρίσμα, τάχθηκε υπέρ της διενέργειάς τους στο σχολείο πριν το πρώτο μάθημα, με τους μαθητές που εντοπίζονται θετικοί να απομονώνονται και να καλούνται οι γονείς τους να τους πάρουν, ώστε να μην μπουν καθόλου στην αίθουσα.

«Αυτό που ενδιαφέρει», τόνισε η κα Λινού, «είναι η πρωτογενής πρόληψη και αυτό για πάρα πολλά παιδιά δεν είναι εφικτό. Ο εμβολιασμός δεν είναι διαθέσιμος για τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δεν έχει επεκταθεί σε σημαντικά ποσοστά στα Δημοτικά (5-11 ετών), ενώ και στα Γυμνάσια και Λύκεια δεν είναι σε επακρή ποσοστά».

Γι’ αυτό, σύμφωνα με την Αθηνά Λινού χρειάζονται:

  • τακτικός και επαρκής αερισμός των σχολικών αιθουσών και άλλων χώρων
  • τήρηση αποστάσεων μεταξύ των μαθητών
  • χρήση επαρκώς αποδοτικής μάσκας

«Έπρεπε να έχει υπάρξει ήδη μέριμνα για επιπλέον δαπάνες θέρμανσης και για μεγαλύτερα διαλείμματα στα σχολεία, ώστε να αερίζονται συνεχώς οι χώροι των σχολείων», τόνισε η κα Λινού, όπως κάνουν χώρες με βαρύτερο χειμώνα από την Ελλάδα.

Απέρριψε, τέλος, κι αυτά τα περί «ηπιότερης» νόσησης με την Ομικρον, καθώς όπως είπε «τα μικρότερα ποσοστά βαρέως νοσούντων αντισταθμίζονται από τα πολλαπλάσια κρούσματα, όταν κοιτάει κανείς τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ σε χώρες που αντιμετωπίζουν νέα έξαρση. Στις τρεις πολιτείες των ΗΠΑ όπου έχει προηγηθεί έκρηξη της Όμικρον, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι, πλησιάζουν τις προηγούμενες κρίσεις, της Δέλτα. Το σύστημα θα συνεχίσει να επιβαρύνεται και κάποιοι θα το πληρώσουν ακριβά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

ieidiseis.gr

 

 

 

Το agrinioreport.com δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε σημαίνει ότι συμφωνεί με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου.

 

 

Please follow and like us: