Αγρίνιο: Συζήτηση για το επερχόμενο δημοψήφισμα

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα πριν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία αφορούσε στα τεχνικά θέματα για την εκλογική διαδικασία του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. 

WP_20150701_11_23_20_RawΟ δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου προλόγισε τη συζήτηση αναφερόμενος στην κρισιμότητα της κατάστασης: “Πάγωσαν διάφορες δραστηριότητες στους δήμους και γενικά όλα γίνονται ταχύτατα. 68 τοπικές κοινότητες θα πρέπει να λειτουργήσουν με εκλογικά τμήματα, οπότε θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι για τη διευθέτηση του χώρου της πλατείας και γενικότερα για τη διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών. Κάνω έκκληση σε όλους να συμβάλλετε ώστε η εκλογική διαδικασία να γίνει χωρίς εντάσεις. Η δημοκρατία αναδείχτηκε στην Ελλάδα και βάσει αυτού πρέπει να λειτουργήσουμε. Η διαδικασία του δημοψηφίσματος είναι πρωτόγνωρη για τη χώρα και θα βοηθήσουμε όλοι για να γίνουν τα πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

WP_20150701_11_23_25_RawΟ Αντιδήμαρχος κ. Καζαντζής ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ψηφίζουμε άμεσα για το μέλλον μας και στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους του Δήμου για την άμεση ανταπόκριση τους στο κάλεσμα για το δημοψήφισμα. Θα πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε ώστε να βγει με ηρεμία το εκλογικό αποτέλεσμα”.

Η συζήτηση ύστερα κινήθηκε γύρω από το θέμα των εκλογικών περιπτέρων, με τον κ. Μερμίγκη να αναρωτιέται αν δικαιούνται τα κόμματα εκλογικά περίπτερα ή θα δοθούν με αυτούς που τάσσονται με το “ναι” και αυτούς που ψηφίζουν “όχι”. Ο κ. Καζαντζής απάντησε, αρχικά, πως τα περίπτερα θα τα πάρουν τα κόμματα της βουλής. Ωστόσο ο κ. Παπαναστασίου καθησύχασε τους εκπροσώπους των κομμάτων λέγοντας πως όποιος ζητήσει περίπτερο η δημοτική αρχή θα προσπαθήσει να του το παραχωρήσει.

Θετικά απαντήθηκε και το ερώτημα αν θα υπάρχουν και εκλογικοί αντιπρόσωποι την Κυριακή. Ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Μελιάδης τόνισε ότι μέχρι τις 2 η ώρα το μεσημέρι που συνεδριάζει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα πρέπει να έχει  γνωστοποιηθεί ποιοι χρειάζονται χώρο για τις εκλογές και το οποίο θα αποφασιστεί τελικά κατόπιν της συνεδρίασης.

WP_20150701_11_23_30_RawΕν συνεχεία, επί τάπητος τέθηκε το θέμα αν τελικά  θα είναι τρία τα περίπτερα, ένα για το “Ναι”, ένα για το “Όχι” και ένα για το ΚΚΕ το οποίο θα έχει και τις δυο απόψεις. Ο κ. Μερμίγκης ήρθε να το ανατρέψει όμως αυτό αναφέροντας: “Θα θέλαμε να ισχύσει η πρώτη ερμηνεία, δηλαδή όσα κόμματα ζητήσουν περίπτερα να τα πάρουν και όχι να χωριστούν σε “Ναι” και “Όχι”.

Η άποψη του κ. Καζαντζή ήταν πως θα ήταν καλό να αποφευχθούν περίπτερα του “Ναι” και περίπτερα του “Όχι” και ότι καλύτερο θα ήταν να πάρει το κάθε κόμμα το περίπτερο που θα αιτηθεί.

Ο κ. Παπαναστασίου ξεκαθάρισε επίσης πως η σημερινή συγκέντρωση έγινε για θέματα τεχνικά, για την καλύτερη δυνατή διεξαγωγή των εκλογών με λίγα λόγια. Τα πολιτικά θέματα θα συζητηθούν εν καιρώ μέσα από δηλώσεις.

WP_20150701_11_30_50_RawΟ λόγος πέρασε για άλλη μια φορά στον κ. Καζαντζή ο οποίος είπε πως αν ζητήσουν 4 περίπτερα (Ένα για το “Ναι”, ένα για το “Όχι”, ένα για τα λευκά και ένα για τα άκυρα), τότε πολλοί φορείς θα αναγκαστούν να πάνε σε ένα περίπτερο.

Σε ερώτηση που έγινε στον κ. Παπαναστασίου για ποιο λόγο δεν προχωρούν σε κάποιο έκτακτο δημοτικό Συμβούλιο, εκείνος απάντησε πως κάτι τέτοιο είναι χρονικά αδύνατο, ενώ ανέφερε, επίσης, πως χθες βρέθηκε σε συνέδριο της ΚΕΔΕ όπου ειπώθηκε πως οι δήμοι λειτουργούν με ελάχιστα χρήματα και αποφασίστηκε πως είναι απαραίτητη η επίσπευση της κατάστασης.

Τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η αίθουσα του πρώην κτηρίου της Τράπεζας Ελλάδος να παραχωρηθεί στα κόμματα που τάσσονται υπέρ του “Ναι” και η αίθουσα στο Δημαρχείο Αγρινίου να δοθεί σε όσα κόμματα τάσσονται υπέρ του “Όχι” προκειμένου να αποφασιστεί “τι μέλλει γενέσθαι” με τα εκλογικά περίπτερα. Οι αποφάσεις αυτές θα μεταφερθούν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και από εκεί θα βγει το τελικό αποτέλεσμα για τα τεχνικά ζητήματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.