Αγρίνιο: Παρουσίαση του βιβλίου της Φωτεινής Μυλωνά-Ραΐδη «Δεν είναι τούτο τ’ άδικο…»

Το Βιβλιοπωλείο «Αγαύη» και οι Εκδόσεις ¨Υδροπλάνο¨ σε συνεργασία με το Μικρό Θέατρο, παρουσιάζουν στο Αγρίνιο την επόμενη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, στις 7.00 το βράδυ, το βιβλίο της Φωτεινής Μυλωνά-Ραΐδη «Δεν είναι τούτο τ’ άδικο…».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η κα Μίνα Πετροπούλου (Φιλόλογος-Δρ Κοινωνιολογίας) και η ίδια η συγγραφέας.

Η επιλογή του δραματοποιημένου υλικού και η σκηνοθεσία έγινε από τη σκηνοθέτρια κα Ζέτα Λάττα και η δραματοποίηση από τη Θεατρική Ομάδα «ΠΡόΒΑ». Οι εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών εισάγουν τον θεατή στο κλίμα του βιβλίου.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Δροσοπούλου Γωγώ, Κάκου Φελίσια, Μυλωνά Κατερίνα, Τόλης Γιώργος, Τσαρούχης Νίκος, Τσίτση Όλγα, Τσολίγκας Ανδρέας και Ψάρρη Λία.

[…] Ηταν Απρίλης του 1939 όταν ο Σάββας, από τον Άγιο Θωμά Μεσολογγίου, 40 και… χρόνων, μοναχογιός, με κληρονομημένο από τον πατέρα του βιος και τέσσερις αδερφές στο κατόπι του να τον υπηρετούν –για πάντα πίστευε ο ίδιος, ίσαμε να τους γυαλίσει στο μάτι κάποιος αρσενικός, ήταν η αλήθεια– παντρεύτηκε τη δεκαοχτάχρονη Ερατώ, από το Κρίκελλο Ευρυτανίας. Ήταν πανέμορφη η Ερατώ κι είχε, βασικό αυτό για τον Σάββα, προίκα μεγάλη, ατόφιο χρυσάφι, σε λίρες μετρημένη. Η ευτυχία τους, αν και προμηνυόταν απέραντη, περιορίστηκε σε λίγο ξάστερο ουρανό, μοιρασμένο σε δυο μικρά ματάκια, και κάμποσο απ’ του ήλιου το χρυσάφι στα μαλλάκια του ενός και μοναδικού τους μωρού. Γρήγορα ήρθε ο πόλεμος, άγριο δρολάπι, ορμητικό και βίαιο, με τρεις, όχι έναν, αβυσσαλέους εχθρούς –τους Ιταλούς, τους Γερμανούς και τους Βούλγαρους– και μαστίγωσε τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη δοκιμάζοντας ανθρώπους και πράγματα. Προπαντός ανθρώπους… Νέοι ήταν εκείνοι που ανέβασαν στον ιστό της ανάγκης τη σημαία της αντίστασης και του ονείρου. Νέοι εκείνοι που, μες στο άφατο σκοτάδι του φόβου και του θανάτου, μοίραζαν στους ανθρώπους φως με το «Δεύτε» στα χείλη, δείχνοντάς τους τον λυτρωτικό δρόμο του αγώνα. Ο Σάββας, που πέντε παλάμες φως τον μέτρησε η μάνα του σαν γεννήθηκε, διάλεξε το σκοτάδι και την υποταγή στην άνομη δύναμη κι εξουσία. Και δεν ήταν ο μόνος… Τέσσερα χρόνια πέρασαν ίσαμε την απελευθέρωση κι ακολούθησαν ακόμα τρία, που διαπραγματεύεται αυτό το μυθιστόρημα. Εφτά χρόνων ημέρες, από την κήρυξη του πολέμου μέχρι το 1947, κι οι πιο πολλές κόκκινες, αίμα, τριαντάφυλλα εκατόφυλλα… (από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Η Φωτεινή Μυλωνά Ραΐδη γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Κάποια στιγμή, στα νιάτα της, το εγκατέλειψε πιστεύοντας για πάντα. Πολύ γρήγορα όμως διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε άλλος τόπος ιδανικότερος απ’ αυτόν για να κάνει την έξοδό της κι επέστρεψε. Διάλεξε να γίνει δασκάλα για να είναι κοντά στα παιδιά. Αυτά φρόντισαν να διατηρήσει ατόφια την αλήθεια της και αυθεντικά τα συναισθήματά της.

Βιβλία της (παιδικά, εφηβικά, ενηλίκων) έχουν εκδοθεί από διάφορους εκδότες ανά τα χρόνια (¨Αναγνώστης¨, ¨Ελληνικά Γράμματα¨, ¨Άγκυρα¨, ¨Gutenberg¨ κ.ά.) ενώ κάποια έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς. Το ένα από τον «Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου» και το άλλο από την «Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά».

Βιβλία θα πωλούνται στον χώρο από το Βιβλιοπωλείο «Αγαύη» και συγκεκριμένα από τον κ. Βασίλη Νικολόπουλο, τα οποία θα υπογράφει η συγγραφέας.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Μικρό Θέατρο (Κέντρου 26, Αγρίνιο, τηλ.26410-46619)

«Αγαύη» Βιβλιοπωλείο (Γ. Καραπαπά 16, τηλ. 26411-81643)

Please follow and like us: