Έτσι φτιάχνουμε τη λαγάνα (φωτό-βίντεο)

Βήμα προς βήμα η παρασκευή της παραδοσιακής λαγάνας, μέσα από τον φακό του agrinioreport.com
33


Ένα ρεπορτάζ που θέλαμε από καιρό να γίνει, καθώς όλοι αναρωτιούνται ποιο είναι το μυστικό κατά την παρασκευή της λαγάνας και όλοι θέλουν να μάθουν τι είναι αυτό που την διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα ψωμιά.1

Μετά από επίσκεψή μας σε φούρνο στο Παναιτώλιο, καταλάβαμε εν τέλει, ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο «μυστικό» αλλά ότι είναι θέμα τόσο των διαφορετικών αλεύριων που χρησιμοποιούνται όσο και θέμα στον τρόπο παραγωγής της.

2Στις 3 περίπου σήμερα τα ξημερώματα, βρεθήκαμε στον φούρνο αυτό στο Παναιτώλιο για να παρακολουθήσουμε την διαδικασία παρασκευής του τόσο «δημοφιλούς» αυτού ψωμιού, της λαγάνας. Εκεί μας υποδέχθηκαν η κα Λίτσα , ο κ.Γιάννης και ο κ. Διονύσης. Η διαδικασία είχε αρχίσει λίγα λεπτά πριν καταφθάσουμε στον φούρνο και ο φακός μας την κατέγραψε καρέ-καρέ.

3Αρχικά, ρίχνεται η επιθυμητή ποσότητα αλευριού στο ζυμωτήριο ανάλογα την ποσότητα που πρέπει να παραχθεί. Άλλοι βάζουν περισσότερο κίτρινο αλεύρι, άλλοι περισσότερο χωριάτικο. Αυτό έγκειται στον κάθε φούρναρη. Μετά το αλεύρι, συνέχεια έχουν το αλάτι και η μαγιά τα οποία μπαίνουν κι αυτά στο ζυμωτήριο, προσπαθώντας όμως να μην έρθει σε επαφή η μαγιά με το αλάτι για την καλύτερη δυνατή απόδοσή της. Στη συνέχεια στο ζυμωτήριο ρίχνεται σταδιακά νερό, όχι όμως όλο μαζί για να μην τριφτεί το ζυμάρι αλλά να αποκτήσει ελαστικότητα.

4Μετά από 25 λεπτά παραδοσιακού ζυμώματος τοποθετείται πανί πάνω στο ζυμωτήριο για περίπου 25 λεπτά ώστε να «ξεκουραστεί» το ζυμάρι. Μετά το πέρας των 20 λεπτών, αφαιρείται μια ποσότητα από το ζυμάρι και τοποθετείται πάνω στον πάγκο, υπολογίζοντας η ποσότητα αυτή να ζυγίζει 950 γραμμάρια ώστε η λαγάνα να μην βγει κάτω από 750 γραμμάρια μετά το ψήσιμο. Όταν το ζυμάρι τοποθετηθεί πάνω στον πάγκο, μένει εκεί για λίγα λεπτά ώστε να ξεκουραστεί και να γίνει ακόμη πιο εύπλαστο για να αποκτήσει το επιθυμητό σχέδιο.

5Στη συνέχεια, το ζυμάρι, αφού τοποθετηθεί στο τελάρο, πλάθεται σε κυκλικό σχήμα με το χέρι και, παράλληλα, με την χρήση ειδικού πλάστη ανοίγει η λαγάνα.  Με ένα πιρούνι τρυπιέται σε διάφορα σημεία η λαγάνα ούτως ώστε να φύγει το οξυγόνο μέσα από το ζυμάρι και να μη φουσκώσει. Τέλος, ρίχνεται μικρή ποσότητα νερού από πάνω καθώς και σουσάμι και ψήνεται στο φούρνο 45 με 50 περίπου λεπτά.

7

 

Ίσως φαίνεται κάτι απλό, ωστόσο είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που όμως το «τραγανό» αποτέλεσμα την δικαιώνει.

Καλή Σαρακοστή σε όλους!!

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

Ρεπορτάζ-φωτό: Δήμητρα Νταγιάντα

Τα σχόλια είναι κλειστά.