Σε <<βαθιά ύδατα>> στο πέλαγος που λέγεται <<Παγκόσμια Οικονομία>> θα εισέλθει ο γράφων με το παρόν κείμενο σχολιάζοντας κρίσεις οικονομικών επιστημόνων για επερχόμενη περίοδο οικονομικού κραχ.
Μιλώντας σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας (Παραπολιτικά fm) 2 εξ αυτών ανέλυσαν με στοιχεία πως η οικονομική κρίση του 2008 θα μας υπενθυμίσει την παρουσία της καθώς ουδέποτε ξεπεράστηκε. Τι δεδομένα υπάρχουν;
Κατ αρχήν η κρίση του 08 είναι παγκόσμια. Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζει τα χρέη μεγάλων οικονομιών και τα επιτόκια δανεισμού τους.Η στασιμότητα που παρατηρείται σε οικονομικά δυνατές χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ, έχει σχέση και με το εμπορικό τους ισοζύγιο. Η Τουρκία ανήκει στην ίδια κατηγορία. Οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις εξαγωγές σε πολλά κράτη. Το κεντρικό σημείο που χρήζει προσοχής είναι τα επιτόκια. Η αύξηση τους προκάλεσε αύξηση τιμών σε αγαθά, σε κάποια κράτη (πχ Ελλάδα) αύξηση του κόστους απασχόλησης εργαζομένων (άρα ανεργία), και όλο το σύνολο προκάλεσε το χειρότερο οικονομικό καθεστώς, του λεγόμενου στασιμοπληθωρισμού.
Χωρίς να έχει ξεπεραστεί εντελώς η παραπάνω κατάσταση, εισέρχεται η Παγκόσμια Οικονομία στην περίοδο του Covid. Εκεί η <<καραντίνα>> κατέστρεψε τις χώρες που την υιοθέτησαν, διότι εκμηδένισε τους πόρους εσόδων, που είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και οι μεγάλες. Κατέστρεψαν ιδιοκτήτες και αύξησαν το ιδιωτικό χρέος της χώρας, που επηρεάζει το συνολικό.
Μετά τον ιό σαν <<κερασάκι στην τούρτα>> ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Εκεί αποφάσισε η Ηνωμένη Δύση να απεξαρτηθεί από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Πολυ αργά βέβαια. Τόσα χρόνια δεν έγινε καμία προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Ίσα ίσα το αντίθετο.
Το ενεργειακό πρόβλημα που έγινε οικονομικό φαίνεται και στην εμμονή της Ευρώπης στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) εις βάρος των υπολοίπων μορφών και όχι η χρήση όλων τους συνδυαστικά. Δεν υπήρχαν και οι υποδομές για κάτι τέτοιο, δεδομένου του χρόνου μεσολάβησης και τα μικρά έσοδα μπροστά στα μεγάλα έξοδα. Χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία επανέφεραν το λιγνίτη που τόσο πόλεμο δέχθηκε από την Ε. Ε. Η Ελλάδα που έχει λιγνίτη σε μεγάλη ποσότητα και καλή ποιότητα σαν καλό <<κατοικίδιο>> υπακούει…..
Στο καθαρά στρατιωτικό κομμάτι τα λεφτά που ξοδεύτηκαν σε πολεμικές προετοιμασίες και πληρωμές μισθοφόρων, κυρίως από Δυτικές χώρες, αύξησαν κι άλλο τα χρέη τους. Η καταστροφή περιοχών της Ουκρανίας, όπως και της Ρωσίας, με τεράστια παραγωγή σιτηρών, αύξησε τις τιμές στα σούπερ μάρκετ.
Συνοψίζοντας, η Δύση από τη μία και οι Ανατολικής Ευρώπης – Ασίας οικονομίες από την άλλη (Ρωσία, Κίνα, Ινδία κα) μετά από σοβαρότατα λάθη (που είναι περίεργο πως δεν απέφυγαν) <<κατεβαίνουν σκαλοπάτια>> στην παγκόσμια οικονομική κλίμακα. Τα επιτόκια ανεβαίνουν, οι αγορές ομολόγων λιγοστεύουν, οι ΗΠΑ δύσκολα θα <<κόβουν>> χρήμα ως ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως, άρα οδηγούμαστε σε περικοπές πληρωμών, οπότε κι άλλη οικονομική κρίση στην ήδη υφιστάμενη.Οι ανταγωνιστές Ρώσοι και Κινέζοι παρουσιάζουν και αυτοί στασιμότητα οικονομική λόγω κυρώσεων και έλλειψης οικονομικών εταίρων.
Δύσκολη περίοδος για αφεντικά έτσι;