Άλλα κόλπα με τα Θρησκευτικά στα σχολεία (ξανά)

Νέο που μαθεύτηκε σχετίζεται με την Παιδεία και συγκεκριμένα με το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία. Υπάρχει η πρόταση ή αποφασίστηκε (ο γράφων δεν κατάφερε να μάθει ακριβώς) να μην παρακολουθούν με αίτηση τους και οι ορθόδοξοι χριστιανοί στο θρήσκευμα μαθητές (!).

Ο λόγος που γράφεται το κείμενο δεν είναι να ασκήσει κριτική στην ιδέα αλλά να δείξει τα κίνητρά της. Προσωπικό συμφέρον του γράφοντος από τη μη εφαρμογή της απόφασης δεν υπάρχει, αλλά αντίθετα εκφράζεται ανησυχία από μέρους του για την προέλευση των ανθρώπων που σκέφτονται τέτοιες προτάσεις.

Δεκαετίες τώρα το Κράτος <<μαδάει μαργαρίτες >> για το αν θα επιτρέπει ή όχι τα Θρησκευτικά στα σχολεία, καθιστώντας τα <<μάθημα – πειραματόζωο>>. Από τη δεκαετία του ’80 και εντεύθεν διεισδύουν <<προοδευτικοί>> εκπαιδευτικοί που εντελώς συμπτωματικά – εντελώς όμως – διάκεινται εχθρικά προς το μάθημα προάγωντας τη Γενετήσια Διαπαιδαγώγηση. Εδώ το ζήτημα όμως έχει άλλη χροιά.

Όχι μόνο δάσκαλοι και καθηγητές, αλλά και πολιτικοί, καθώς και απλοί πολίτες υποτιμούν το εν λόγω μάθημα. Η αρχή γίνεται από ομάδες <<Νέας Εποχής>>, νεωτερισμού και διανόησης. Κατά το γράφοντα θεωρείται περίεργη συμπεριφορά. Η απόφαση από μόνη της τυπικά δίνει την ελευθερία σε κάποιον να παρακολουθήσει ή όχι το εν λόγω μάθημα. Ο γράφων δεν έχει δικαίωμα να περιορίσει την ελευθερία κανενός ως προς αυτό. Πρόβλημα αποτελούν αυτοί που έλαβαν τέτοιες αποφάσεις ή τις προωθούν. Αναφέρθηκαν παραπάνω. Ήδη γίνονται προσπάθειες για χειραγώγηση και έλεγχο πολιτών με απολύτως ανόητες προφάσεις,που όλοι φανταζόμαστε ποιες είναι. Γι αυτό καθένας μας πρέπει να προβληματιστεί γιατί πρόκειται για πρακτικό ζήτημα καθημερινότητας πλέον που απαιτεί συλλογική ισχυρή αντίδραση. Εφόσον φυσικά το σύνολο βγει από το λήθαργο στον οποίο βρίσκεται…..

Ενδιαφέρουσα με αρνητική έννοια είναι η αντιμετώπιση του μαθήματος από το μαθητικό σύνολο. Στην ουσία από μάθημα κατάντησε διάλειμμα. Ας μην εκπλαγεί κανείς αν ολόκληρες τάξεις αποφασίσουν να απαλλαγούν βασικά από την <<αγγαρεία>> που λέγεται Θρησκευτικά. Γιατί όμως; Τι φταίει που η Θρησκεία δεν έχει απήχηση σε νέους μαθητές και ενηλίκους; Η Ιερά Σύνοδος τι λέει για όλα αυτά;

Please follow and like us: