Άγριο Jiu-Jitsu Ελλάδος-Τουρκίας:Πιθανά σενάρια

Σε βαρύ κλίμα κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την κλιμακούμενη από πλευράς τουρκικής επιθετική ρητορική για τα νησιά του Αιγαίου.

Ο Ερντογαν και οι υπόλοιποι Τούρκοι πολιτικοί και στρατηγοί έχουν εφεύρει δικό τους Διεθνές Δίκαιο για να αποκτήσουν τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Τα επιχειρήματα και η στάση τους είναι τουλάχιστον παράλογα(μαρτυρούν μια σχιζοφρένεια μάλιστα) σε τέτοιο βαθμό που κατάφεραν (επιτέλους) να ενοχλήσουν την ελληνική πλευρά που μόλις τώρα κατάλαβε ότι το να ανέχεται καταστάσεις χειροτερεύει τα πράγματα.

Η χώρα μας με τα γνωστά διαβήματα, τις καταγγελίες στους διεθνείς οργανισμούς και άλλα παρόμοια χωρίς φυσικά να έχει αποτέλεσμα αποφάσισε, μάλλον αναγκάστηκε, να κινηθεί με όρους αποτροπής. Ανώτατοι αξιωματούχοι μας (ΥΠΕΞ, ΥΠΕΘΑ) έχουν εκφράσει την πιθανότητα η υπομονή της Ελλάδος να εξαντληθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μοίρα της γείτονος.

Ο Στρατηγός Κωσταράκος  ανέλυσε όπως έπρεπε αυτή τη μοίρα, μιλώντας για <<μαύρα ψάρια και αλμυρό νερό>> που θα φάνε κάθε Τούρκο εισβολέα. Το Υπουργείο Εξωτερικών με τις κατά τόπους Πρεσβείες ενημερώνει με χάρτες (έχει ενοχλήσει πολύ τους Τούρκους αυτό) όλα τα κράτη για τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Οι Ε. Δ. δηλώνουν έτοιμες για σύγκρουση, η οποία δεν θα είναι σημείου (όπως θέλουν οι απέναντι) αλλά γενικό πολεμικό μέτωπο σε όλη την ακτογραμμή της Μ. Ασίας. Κι αυτό μιας και οι απέναντι μιλάνε για απόβαση σε ελληνικά νησιά.

Με βάση τα δεδομένα αυτά προκύπτουν πιθανά σενάρια που πολύ πιθανόν να παρακολουθήσουμε ζωντανά. Οι Τούρκοι στα δελτία τους μίλησαν για 3 στάδια : ναυτικό αποκλεισμό των νησιών, κήρυξη ΑΟΖ μονομερώς και εφαρμογή της στα νησιά μας. Κατά στρατιωτικές πηγές και ειδικούς δεν χρειάζεται πόλεμο το σενάριο αυτό. Ο γράφων διαφωνεί γιατί ναυτικός αποκλεισμός αν επιχειρηθεί θα σημάνει βύθιση τουρκικών πλοίων από το ΠΝ.

Άλλη πιθανότητα είναι να προβούν σε ξαφνική στρατιωτική επιχείρηση τη νύχτα. Θα πάει χαμένη όμως δεδομένης της πληροφόρησης των Ελληνικών ΕΔ και των ελλείψεων μέσων που υπάρχει στην Τουρκία. Ένα θερμό επεισόδιο τύπου <<Ιμίων>> μπορεί να προκληθεί από τους Τούρκους σε συνδυασμό με προβοκάτορα στυλ 1955 στη Θεσσαλονίκη για νέα γεγονότα στην Πόλη με σκοπό άσκηση ψυχολογικής πίεσης και τετελεσμένα στην ελληνική πλευρά. Στο <<χορό>> μπορεί να μπουν και τα φιλαράκια του Ερντογαν στη Θράκη μας.

Θέλει να πει ο γράφων ότι κι από τουρκικής πλευράς πιθανόν να δρομολογείται γενίκευση πολέμου. Μία ευθεία επίθεση στα νησιά με αποβατικό σκάφος είναι το πιο απλό σενάριο φυσικά. Το ακόμα πιο απλό είναι να μείνουν στη ρητορική.

Η άποψη του γράφοντος είναι πως οι Τούρκοι είναι ικανοί να προκαλέσουν κάθε επεισόδιο γιατί σκέφτονται μόνο τι θέλουν να αρπάξουν. Βλέπουν το τυρί αλλά όχι τη φάκα. Δεν φαίνεται ακόμα να κατάλαβαν ότι θα δεχθούν βίαιη αντίδραση. Και φταίει η χώρα μας γι αυτό. Τόσα χρόνια ανόητων υποχωρήσεων που κάνουμε ως λαός και κράτος ήταν αναμενόμενο να αποτύχουν. Ας κινηθούμε πολιτικά και στρατιωτικά προς την αποτροπή έστω τώρα. Οι καυγάδες στην Πόλη και οι αυστηρές δηλώσεις πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων είναι μια πολύ καλή αρχή. Και επιτέλους ας βελτιώσουμε πραγματικά τις Ένοπλες Δυνάμεις μας(όσοι υπηρετήσαμε ξέρουμε τα αρνητικά στοιχεία που δεν βελτιώνει κανείς). Οι γείτονες προκαλούν χωρίς αρκετό στρατό, μέσα, συμμάχους και κυρίως χωρίς σωστή νοοτροπία και λογική κοινή. Τα τελευταία 2 μάλιστα χρειάζονται για σχεδιασμό επιχειρήσεων. Με τέτοια μυαλά η Τουρκία οδεύει στον γκρεμό. Ας μην την ακολουθήσει η χώρα μας όμως.

 

Please follow and like us: