Προσφυγικό, Brexit και Ρωσία στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Στις Βρυξέλλες προσέχονται οι «28» για τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα επικεντρωθεί στο προσφυγικό, το σχέδιο για το Brexit – Οι υπόλοποι Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν να ακούσουν την Τερέζα Μέι- και το ζήτημα της Ρωσίας συγκεκριμένα υπό το πρίσμα της συριακής κρίσης.

8db7ad976914ffd81ddf77cee38096f0

Θολό είναι το εάν τελικά η ΕΕ θα βάλει στο κάδρο επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της στάσης της στο Συρικό.

Προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως η ΕΕ αφήνει, σχέση με το Συριακό, όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά «περιλαμβανομένων και των επιπλέον κυρώσεων» κατά «των υποστηρικτών του καθεστώτος»
Αντιθέτως, προηγούμενο προσχέδιο περιοριζόταν σε ενδεχόμενες νέες κυρώσεις «κατά Σύριων» -η παράλειψει της εθνικότητας δείχνει προς την πλευρά των εξωτερικών υποστηρικτών της Δαμασκού.

Ωστόσο, γερμανοί αξιωματούχοι που είχε επικαλεστεί το Reuters ανέφεραν πως νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας παραμένουν μεν επιλογή αλλά δεν θα ληφθεί τέτοια απόφαση στη Σύνοδο.

«Δεν θα βγάλουμε καμία επιλογή από το τραπέζι, οι κυρώσεις είναι μία από τις επιλογές και περιμένουμε να μείνουν στο τραπέζι μετά τη Σύνοδο» ανέφερε σχετικά η πηγή που επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο.

Την προηγουμένη της Συνόδου, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άνκελα Μέρκελ είχαν συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για Συριακό και Ουκρανία. Η Α.Μέρκελ χαρακτήρισε «δύσκολες» τις συνομιλίες με το ρώσο πρόεδρο, ενώ ο Φρ.Ολάντ μίλησε για «εγκλήματα πολέμου» στη Συρία.

Όσον αφορά το Brexit, η βρετανίδα πρωθυπουργός θα εμφανιστεί ενώπιον των υπόλοιπων ηγετών πρώτη φορά μετά το χρονοδιάγραμμα που έθεσε για ενεργοποίηση του άρθρου 50 μέχρι το Μάρτιο.

Οι υπόλοιπες κυβερνήσεις περιμένουν να δουν πώς βλέπει το Λονδίνο τη σχέση που θα έχει με την ΕΕ μετά το διαζύγιο. Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και οι «27» ξεχωριστά έχουν υπογραμμίσει πως θα επιμείνουν στη διασύνδεση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά με την ελευθερία μετακίνησης.

Newsroom ΔΟΛ