Ο «Κραταιός» εκδιώκει το σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής από τις Οινούσσες

Ιδιοκτήτης αλιευτικού: «Στην θέση του ΠΝ θα το βούλιαζα».

video13_601_355

Βίντεο από την σημερινή εκδίωξη του τουρκικού σκάφους της Ακτοφυλακής από την κανονιοφόρο του ΠΝ “Κραταιός” αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του του γιου του καπετάνιου του ελληνικού αλιευτικού τον οποίο σήμερα οι Τούρκοι επιχείρησαν να συλλάβουν καθώς ισχυρίστηκαν ότι οι Οινούσσες είναι τουρκική επικράτεια!

Επιχείρησαν να συλλάβουν σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, έναν Έλληνα ψαρά, ο οποίος έπλεε το καΐκι του σε ελληνικά ύδατα στις Οινούσσες.

Ο Έλληνας ψαράς αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σημείο και τότε οι Τούρκοι με θράσος προσπάθησαν να το παίξουν… σερίφηδες.

Χρειάστηκε η αποστολή κανονιοφόρων του ΠΝ στο σημείο και αρκετό «κυνηγητό» για να αποχωρήσει το τουρκικό σκάφος.

Σχετική ενημέρωση έχει γίνει στο ΓΕΕΘΑ από το Λιμενικό

Λίγο μετά το μεσημέρι σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του σκάφους Ευάγγελο Κουνενή, η τουρκική ακταιωρός πλησίασε το «Άγιος Δημήτριος» και του ζήτησε να το ακολουθήσει στα έναντι παράλια, λέγοντάς του ότι βρίσκεται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Το αλιευτικό σκάφος ακινητοποιήθηκε άμεσα αρνούμενο να ακολουθήσει τις εντολές της τουρκικής ακτοφυλακής, με τον καπετάνιο να επαναλαμβάνει στους Τούρκους ότι βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ακολούθως ειδοποίησε το Λιμενικό Σώμα που όμως δεν κατάφερε να αποκλιμακώσει το επεισόδιο. Έτσι κρίθηκε αναγκαία η παρέμβαση της ελληνικής κανονιοφόρου «Κραταιός» που βρίσκονταν στην περιοχή και η οποία έσπευσε άμεσα στο σημείο.

Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού ανάγκασε την τουρκική ακταιωρό να βγει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και να επιστρέψει πίσω στην Τουρκία κάτι που κατέστη δυνατό έπειτα από 1,5 ώρα.

«Το σκάφος βρισκόταν στα ελληνικά ύδατα, νομιμότατα», τόνισε ο ιδιοκτήτης του «Άγιος Δημήτριος». «Το πολεμικό είπε “ήρεμα λιγάκι, να το διώξουμε, να μην γίνει κανένας σαματάς”. Εγώ αν ήμουν μέσα θα τον βούλιαζα κατευθείαν», πρόσθεσε.

Όπως πάντως σημείωσε ο ιδιοκτήτης του σκάφους Ευάγγελος Κουνενής δεν είναι η πρώτη φορά που οι γείτονες προβαίνουν σε αντίστοιχες πράξεις, ζητώντας έμπρακτα τη στήριξη της πολιτείας στην ασφάλεια των πληρωμάτων.

Ακολουθεί το ηχητικό

Το βίντεο ντοκουμέντο αποκαλύπτει ότι το ελληνικό πολεμικό κυνηγώντας το τουρκικό πλοίο με το μεγαλύτερο εκτόπισμά του το ανάγκασε να εγκαταλείψει την ελληνική επικράτεια.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά είχαμε και άλλο περιστατικό νοτιότερα ανοιχτά της Ρόδου την Μεγάλη Δευτέρα αλλά τώρα βγήκε στην δημοσιότητα όταν πάλι πλοίο της τουρκικής Ακτοφυλακής επεχείρισε «ρεσάλτο» σε ελληνικό πλοιάριο που μετέφερε Ρόδιους κατοίκους.

Εδω τίθεται το ερώτημα γιατί το σκάφος με ελληνικό κυβερνήτη είχε αναρτημένη την τουρκική σημαία. Ίσως διότι κινούνταν στα όρια των χωρικών υδάτων

Περιπολικό σκάφος της τουρκικής Aκτοφυλακής, υποχρέωσε σκάφος στο οποίο επέβαιναν Ροδίτες σε έλεγχο, ανοιχτά του ακρωτηρίου Αλωπός, καθώς σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, το σκάφος κινούνταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Το σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 6 συνολικά άτομα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, είχε ξεκινήσει το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας από τη Σύμη και είχε προορισμό το λιμάνι της Ρόδου. Το περιπολικό σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, ζήτησε από τον έλληνα κυβερνήτη να σταματήσει για τυπικό έλεγχο όπως κι έγινε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» οι τούρκοι ήταν ιδιαίτερα ευγενικοί και καθησυχαστικοί, προφανώς επειδή στο σκάφος επέβαιναν και παιδιά, αλλά ήταν ιδιαίτερα αυστηροί στις συστάσεις τους,  όταν είδαν ότι η τουρκική σημαία που υπήρχε στο διερχόμενο σκάφος ήταν φθαρμένη.

«Να έχετε περισσότερο σεβασμό στα σύμβολά μας, δεν επιτρέπεται αυτή η σημαία να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση» ήταν η σύσταση του Τούρκου Αξιωματικού, προς τον κυβερνήτη του Ελληνικού σκάφους.  Μάλιστα, ο ίδιος ο Τούρκος κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους, ζήτησε από  τα στελέχη του πληρώματός του και του έφεραν μια καινούργια σημαία, την οποία ο ίδιος έβαλε στον ιστό του σκάφους όπως φαίνεται και στην σχετική φωτογραφία.

Η όλη διαδικασία ελέγχου, διήρκεσε περίπου 20 λεπτά και δεν υπήρξαν άλλου είδους προβλήματα.

Ο ίδιος ο τούρκος κυβερνήτης του σκάφους, την ώρα που αλλάζει την τουρκική σημαία στο ελληνικό σκάφος. «Να σέβεστε τα σύμβολά μας» - είπε στους επιβαίνοντες.

Ο ίδιος ο τούρκος κυβερνήτης του σκάφους, την ώρα που αλλάζει την τουρκική σημαία στο ελληνικό σκάφος. «Να σέβεστε τα σύμβολά μας» – είπε στους επιβαίνοντες.

Το τουρκικό σκάφος απομακρύνεται μετά τον έλεγχο.

Το τουρκικό σκάφος απομακρύνεται μετά τον έλεγχο.

pronews.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.