Μαγευτική απόδραση στην κοσμοπολίτικη Ύδρα

Ο χρόνος σταματά με το που πατά κανείς το πόδι του στο νησί.

B469948AD8F29DDC0D91D05F1017D783Η πλούσια ναυτική παράδοση του νησιού και ο έντονος κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών γνωστών προσωπικοτήτων, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.Η Ύδρα είναι ένα από τα πιο γνωστά νησιά του Αργοσαρωνικού… και όχι άδικα.
Τα επιβλητικά αρχοντικά της, το εντυπωσιακό λιμάνι, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και τα ιστορικά μοναστήρια που υπάρχουν στο νησί «φωνάζουν» το ένδοξο παρελθόν του.
Σύμφωνα με τα ευρήματα στη «σπηλιά του Κολοκοτρώνη», η Ύδρα κατοικήθηκε από τη νεολιθική περίοδο. Στη μυκηναϊκή εποχή τα βασικά οικιστικά κέντρα ήταν η Χώριζα και η Επισκοπή. Κατά τους ιστορικούς χρόνους, η Ύδρα βρέθηκε στην κατοχή της Ερμιόνης και της Τροιζήνας. Το νησί άρχισε να αναπτύσσει ναυτική κι εμπορική δραστηριότητα από τον 17ο αι., ενώ στα τέλη του 18ου αι. με αρχές του 19ου αι. εξασφάλισε καθεστώς αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να αποκτήσει πλούτο και ισχυρό στόλο. Η συμβολή του στόλου στον Αγώνα του 1821 ήταν εξαιρετικά σημαντική, αφού βοήθησε στην επικράτηση των ελληνικών δυνάμεων στο Αιγαίο. Σημαντικές οικογένειες που πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση του 1821 (Κουντουριώτη, Μιαούλη, Κριεζή, Τομπάζη κ.ά.) κατάγονταν από την Ύδρα.
Εκεί όπου ο χρόνος σταματά…
Η πόλη της Ύδρας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι και αποτελεί αληθινό υπόδειγμα αισθητικής, με τα πέτρινα αρχοντικά να εναρμονίζονται με το βραχώδες τοπίο προσδίδοντας έναν αέρα μεγαλοπρέπειας, που είναι εμφανής από την πρώτη στιγμή που πατά κανείς το πόδι του στο νησί.
Στην είσοδο του λιμανιού βρίσκονται τα κανονιοστάσια, ενώ σε παλιά πετρόχτιστη μπαρουταποθήκη στεγάζεται σήμερα το λιμεναρχείο.
Μέρος της μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου -τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και δύο μαρμάρινα καμπαναριά- στεγάζει το δημαρχείο της πόλης, ενώ στα παλιά κελιά λειτουργεί ένα μικρό εκκλησιαστικό και βυζαντινό μουσείο.
Όσοι αποφασίσετε να επισκεφθείτε την Ύδρα δεν πρέπει να παραλείψετε μια επίσκεψη στο αρχοντικό Τσαμαδού, στο οποίο στεγάζεται η Σχολή Εμποροπλοιάρχων και στο αρχοντικό Τομπάζη, το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία της Σχολής Καλών Τεχνών. Το αρχοντικό του Γεωργίου Κουντουριώτη, χτισμένο στα τέλη του 18ου αι., αποτελεί εξαίρετο δείγμα της πρώτης περιόδου του νεοκλασικισμού.
Στο Περίπτερο, το δυτικό κανονιοστάσιο του λιμανιού είναι μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Ύδρας, ενώ στο λόφο της Κιάφας, όπου είναι χτισμένη η παλαιότερη συνοικία της πόλης, θα συναντήσετε λιθόχτιστα σπίτια, ψηλούς μαντρότοιχους και στενά δρομάκια.
Όπως κι αν επιλέξετε να περάσετε τις ημέρες σας στο νησί, ένα είναι το σίγουρο… ότι σύντομα θα θέλετε να επιστρέψετε σε αυτό.
Με πληροφορίες από το Visit Greece.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.