Ισπανικές εκλογές: Το θρίλερ του σχηματισμού κυβέρνησης

Εκπλήξεις έκρυβε το χθεσινό αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών με καταποντισμό των Podemos στην τρίτη θέση, παρά το γεγονός ότι δημοσκοπήσεις και exit polls τους ήθελαν στη δεύτερη θέση. 

ispanikes-ekloges0ventalia-708

Το ερώτημα που τίθεται από σήμερα είναι ποιος και με ποιον θα σχηματίσει κυβέρνηση. 

Με δεδομένο ότι ο το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι ήρθε μεν πρώτο, δεν κέρδισε, όμως, την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, θα πρέπει να αρχίσουν από σήμερα διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων με βάση τις χθεσινές εκλογές 

  • Λαϊκό Κόμμα: 137 έδρες
  • Σοσιαλιστές: 85 έδρες
  • Podemos: 71 έδρες
  • Ciudadanos: 32 έδρες

Τα σενάρια 

Στην ισπανική βουλή των 350 εδρών για να σχηματιστεί κυβέρνηση απαιτείται πλειοψηφία 176 εδρών. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, όμως, έχει δυο ευκαιρίες για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης: Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, ενώ στη δεύτερη μπορεί και με τη σχετική πλειοψηφία. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι Σοσιαλιστές και οι Podemos θα απέχουν από κρίσιμες ψηφοφορίες, ώστε να μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις.

Ετσι, ο Ραχόι έχει δύο επιλογές: Είτε να επιδιώξει κυβέρνηση μειοψηφίας μόνος του, είτε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ciudadanos και πάλι, όμως, μειοψηφίας.

Οι Ciudadanos δια του επικεφαλής τους Αλμπερτ Ριβέρα, δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να αρχίσουν αμέσως συνομιλίες με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ).

Το PP κέρδισε τις εκλογές με 137 έδρες, ενώ οι Ciudadanos έλαβαν 32 έδρες. Μια συνεργασία των δύο κομμάτων δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών, καθώς λείπουν ακόμη επτά έδρες. Ωστόσο, τα δύο κόμματα θα μπορούσαν έπειτα από διεργασίες να εξασφαλίσουν άλλες έξι έδρες από περιφερειακά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων και τα Κανάρια Νησιά.

Μπορούν να γίνουν κυβέρνηση οι Podemos;

Αν ο Ραχόι αρνηθεί, τότε την εντολή θα την πάρει ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσες, ο οποίος, μπορεί να ζητήσει κυβέρνηση με τους Podemos, επιμένοντας και στη συμμετοχή των φιλελεύθερων Ciudadanos. Η συνεργασία και των τριών κομμάτων, εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στην ισπανική βουλή.

Εναπόκειται όμως στους Podemos να δεχθούν τη συμμετοχή των Ciudadanos, κάτι που δεν θέλησαν την προηγούμενη φορά.

Επίσης, υπάρχει, ακόμη η δυνατότητα ο Σάντσες είναι να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Podemos.

 

iefimerida.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.