Η ελληνική φύση…

 . . . μοναδική για τη Μεσόγειο και τον κόσμο.

Υγρότοποι που προστατεύουν τις ακτές των ελληνικών νησιών, αλλά και των ακτών της Μεσογείου, απομακρυσμένες παραλίες παγκόσμια «μαιευτήρια» μοναδικών ειδών όπως η μεσογειακή φώκια, αμμουδιές που περιμένουν τις καλοκαιρινές μας στιγμές αλλά και τα γεννητούρια της Caretta caretta, περιοχές μοναδικής αξίας για άνθρωπο και φύση, καταφύγια αναψυχής, αλλά και «φυσικό κεφάλαιο» που μας εξασφαλίζει πολύτιμες υπηρεσίες, φάρμακα και τροφή. Όλα αλληλένδετα, όλα εδώ. Όλα κομμάτι ενός πλανήτη.

 

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και το WWF Ελλάς μας ξεναγεί μέσα από μοναδικές εικόνες στην υπέροχη ελληνική φύση, καλώντας μας να ανακαλύψουμε ξανά όσα μας συνδέουν μαζί της και να την προστατέψουμε. Δεν είναι λίγο άλλωστε να συνειδητοποιείς ότι το φυσικό περιβάλλον της χώρας σου σε κρατά ψηλά στον μεσογειακό και παγκόσμιο χάρτη. Και αν σε κάποιους φαίνεται πολυτέλεια να μιλά κανείς για τη φύση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η ερώτηση είναι απλή: μπορούμε να χτίσουμε χωρίς θεμέλια; Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτήν;

Γυάρος και Ζάκυνθος: μαιευτήρια για δυο μοναδικά είδη

Η Γυάρος φιλοξενεί το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιαςMonachus monachus και η παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο αποτελεί τη σπουδαιότερη παραλία ωοτοκίας τηςCaretta caretta στη Μεσόγειο, καθώς συγκεντρώνει κάθε χρόνο 500 – 1000 φωλιές.

Ένας πρώην τόπος εξορίας και ένας παγκοσμίως γνωστός τουριστικός προορισμός συνδέονται μεταξύ τους, λόγω δύο μοναδικών ειδών, αλλά και ως κομμάτια του ευρωπαϊκού δικτύου προστασίας της φύσης Natura 2000.

Ειδικά για τη Γυάρο, μέσα από το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε μια πρωτοποριακή θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, που θα λειτουργεί με σεβασμό και προς όφελος περιβάλλοντος και ανθρώπων.Αν τα καταφέρουμε, θα αποτελέσει ένα μοντέλο θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής στη Μεσόγειο.

Νησιωτικοί υγρότοποι: Ασπίδα προστασίας για τα νησιά μας και προπομποί για την προστασία των υγροτόπων ολόκληρης της Μεσογείου

Διάσπαρτοι στα εκατοντάδες νησιά μας σε Αιγαίο και Ιόνιο, οι υγρότοποι αποτελούν ασπίδα προστασίας για τις νησιωτικές μας κοινωνίες, αλλά και τη βιοποικιλότητα. Όταν το 2004 ξεκινήσαμε την προσπάθεια καταγραφής τους, κανείς δεν ήξερε πόσοι ήταν και πού βρίσκονταν. Κι όμως. Το 2012 και μετά από 8 χρόνια προσπάθειας και «οργώματος» όλης της νησιωτικής χώρας, όχι μόνο είχαμε καταγράψει 806 μικρούς υγρότοπους σε 75 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου αλλά είχαμε πετύχει, μέσω πολιτικής πίεσης, και την ουσιαστική θεσμική τους προστασία μέσω προεδρικού διατάγματος.

Αυτές τις μέρες, το 2015 πλέον, η προσπάθειά μας έχει μεταφερθεί στη μακρινή Ουρουγουάη, όπου δίνουμε έναν ακόμη αγώνα για να ενταχθούν στον παγκόσμιο χάρτη όλοι οι νησιωτικοί υγρότοποι της Μεσογείου και να προστατευτούν αναλόγως. Στη 12η Συνδιάσκεψη των κρατών μερών της Σύμβασης Ραμσάρ, η Ελλάδα ως χώρα προωθεί ψήφισμα για τη διατήρηση των μεσογειακών νησιωτικών υγρότοπων.

Natura 2000: ένα δίκτυ προστασίας για την ευρωπαϊκή και ελληνική φύση που αξίζει να προστατέψουμε

Η Γυάρος, η Ζάκυνθος, δεκάδες από τους νησιωτικούς υγρότοπους, ρυάκια, σπήλαια, δάση – και όχι μόνο – ανήκουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας της φύσης Natura 2000. Χωρίς αυτό, δεν θα ήταν εφικτή η προστασία της Caretta caretta και της παραλίας ωοτοκίας της στη Ζάκυνθο. Χωρίς αυτό, δεν θα βρισκόμασταν τώρα στη Γυάρο για να προστατέψουμε την απειλούμενη με εξαφάνιση Monachus monachus. Χωρίς την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν θα είχαμε τα «όπλα» να αναχαιτίζουμε περιπτώσεις υποβάθμισης μοναδικών οικοσυστημάτων, όπως αυτά που θαυμάζουμε στις φωτογραφίες και στηρίζουν την ευημερία μας.

Και όμως, αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους οικοτόπους και τα είδη κινδυνεύει από τη διαδικασία αναθεώρησης που ενδέχεται να ανοίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για αυτόν τον λόγο, περισσότερες από 100 ευρωπαϊκές οργανώσεις μας καλούν να υπογράψουμε υπέρ της ευρωπαϊκής φύσης σε μια εκστρατεία που έχει ήδη ξεπεράσει τις 195.000 υπογραφές.

«Σε μία χώρα και μια Ευρώπη που διαρκώς «απορρυθμίζονται» και ξεχνούν τι εστί βιωσιμότητα, χρειαζόμαστε το δίκτυο Natura 2000 και κάθε πιθανό εργαλείο για να προστατέψουμε τα θεμέλια της ίδιας μας τη κοινωνίας που δεν είναι άλλα από τη φύση μας. Η χώρα μας και η Μεσόγειος είναι ξεχωριστά κομμάτια του παγκόσμιου χάρτη και οφείλουμε καθημερινά να αγωνιζόμαστε για να παραμείνουν έτσι. Να συνεχίσουμε να διαφυλάσσουμε τους προορισμούς, τις στιγμές, την υγεία, τα καλοκαίρια και το μέλλον μας», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Τα σχόλια είναι κλειστά.