Η βλαστοκυτταρική ιατρική εγκυμονεί κινδύνους

Η ανάσα του χειρουργού κόπηκε όταν άνοιξε τη σπονδυλική στήλη του ασθενούς του Τζιμ Γκας και είδε ένα πελώριο όγκο.

25s13yg-thumb-large

«Επρόκειτο για ένα σώμα από ματωμένους ιστούς και όπου το άγγιζα αιμορραγούσε», λέει ο δρ Τζον Τσι, διευθυντής του Νευρολογικού Χειρουργικού Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης στο Νοσοκομείο Μπρίγκμαν της Βοστώνης. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι η μάζα αποτελείτο από αρχέγονα κύτταρα που αναπτύσσονταν επιθετικά. Ομως το εξαιρετικά παράδοξο ήταν ότι τα κύτταρα αυτά δεν ανήκαν στον ασθενή αλλά σε κάποιον άλλο. Ο Τζιμ Γκας είχε υποβληθεί σε βλαστοκυτταρικές θεραπείες στο Μεξικό, την Κίνα και την Αργεντινή, καταβάλλοντας 300 χιλιάδες δολάρια για τις ενέσεις βλαστοκυττάρων, σε μία προσπάθεια να αναρρώσει από το εγκεφαλικό που υπέστη το 2009.

Η αλήθεια είναι ότι όλο και περισσότερες κλινικές σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα αλλά και στην Ευρώπη προσφέρουν τέτοιες θεραπείες, διαφημίζοντας ότι μπορούν να θεραπεύσουν ασθένειες όπως το Αλτσχαϊμερ, το Πάρκινσον, τους τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού αλλά και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Ολα αυτά επιτυγχάνονται εγχύοντας στους ασθενείς βλαστοκύτταρα, τα οποία υποτίθεται ότι θα αναπτυχθούν κατά τρόπο ώστε να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, δεκάδες χιλιάδες απελπισμένοι ασθενείς σε όλο τον κόσμο υποβάλλονται σε τέτοιες θεραπείες δαπανώντας πολλά εκατ. δολάρια.

Οι έμπειροι ερευνητές παραδέχονται ότι η βλαστοκυτταρική ιατρική είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας, ωστόσο, προχωρούν με πολύ προσεκτικά βήματα, αφού τα βλαστοκύτταρα, όπως αποδείχθηκε από πειράματα που έγιναν σε ζώα, διαιρούνται με μεγάλη ταχύτητα και μπορούν να πυροδοτήσουν τη δημιουργία όγκων. Επίσης, όπως αποδείχθηκε εργαστηριακά, στα βλαστοκύτταρα μπορούν να εμφανιστούν μεταλλάξεις ανάλογες με αυτές των καρκινικών κυττάρων.

Μετά το εγκεφαλικό του επεισόδιο ο Γκας ζούσε ανεξάρτητος, αν και το αριστερό του χέρι ήταν άχρηστο και το αριστερό του πόδι αδύναμο. Σήμερα, είναι παράλυτος από τον αυχένα και κάτω και μπορεί να κινήσει μόνο το δεξί του χέρι. Οι ιατροί του συνέταξαν μάλιστα και σχετικό άρθρο για την περίπτωσή του που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Μedicine.

kathimerini.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.