Τουρκικές επιθετικές ενέργειες σε Ίμια και Οινούσσες τις τελευταίες ώρες

Η πρώτη πτήση τουρκικού στρατιωτικού αεροσκάφους επάνω από ελληνικό έδαφος έγινε πριν λίγα λεπτά: Ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικής επιτήρησης CN-235 πέταξε στις 17.58 επάνω από την νησίδα Παναγιά στις Οινούσσες στα 900 μέτρα ύψος, ενώ στα Ίμια έχουμε πάλι ένταση με ελληνικά και τουρκικά σκάφη της Ακτοφυλακής να εμπλέκονται σε εικονικές ναυμαχίες.

cn235turkeyxl_3

Το παρατηρητήριο του Ναυτικού και το στρατιωτικό φυλάκιο που βρίσκεται στο νησί αντέγραψαν την πτήση και ενημερώθηκαν τα ελληνικά μαχητικά, αλλά μετά από ένα λεπτό το αεροσκάφος είχε απομακρυνθεί και δεν απογειώθηκαν καν προς αναχαίτισή του από την 135 Σμηναρχία Μάχης στην Σκύρο.

Το νησί Παναγιά από τον Απρίλιο που απειλήθηκε με «θερμή» ενέργεια από την πλευρά της Αγκυρας (το νησία ανήκει στο σύμπλεγμα των Οινουσσών και έχει στρατηγική σημασία) συχνά δέχεται τις «επισκέψεις» τουρκικών εναέριων στρατιωτικών μέσων.

Έλληνες ψαράδες πλησίασαν τα Ίμια και η τουρκική Ακτοφυλακή τους απαγόρευσε να προσεγγίσουν και να ρίξουν άγκυρα γιατί «τα χωρικά ύδατα είναι τουρκικά και επίσης τουρκικό έδαφος είναι και τα νησιά».
Οι ψαράδες ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο και λίγο αργότερα, και ελληνικά σκάφη έφτασαν στο σημείο, αλλά δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τουςψαράδες που αποχώρησαν καθώς τα τουρκικά πλοία απείλησαν να ανοίξουν πυρ εναντίον τους.
Ουσιαστικά τα Ίμια είναι πλέον de facto ασαφούς ιδιοκτησιακού καθεστώτος, όσο και αν επιμένει η ελληνική πλευρά ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 1996. Ακόμα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π.Καμμένος που πέταξε στεφάνι στην μνήμη των ηρώων της τραγικής νύχτας του Ιανουαρίου του 1996, δεν διανοήθηκε να επιβιβαστεί στα νησιά, στα οποία συνέβη ένα ακόμα επεισόδιο τον Αύγουστο του 2015 και παρά λίγο να ανταλλαχθούν πυρά μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.
Από τότε που σταμάτησε να βόσκει τα κατσίκια και τα πρόβατά του στα Ίμια ο Έλληνας βοσκός (του έκοψαν την επιδότηση) πριν χρόνια, πόδι Έλληνα δεν έχει ξαναπατήσει στο νησί, πλην του επεισοδίου του περσινού Αυγούστου.
pronews.gr