Ο Δ. Κωνσταντόπουλος για την Ενέργεια

Ακολουθεί η Ομιλία του κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, Βουλευτή Ν. Αιτωλοακαρνανίας στην Επίκαιρη Επερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη με θέμα “Σε αδιέξοδο η Ενέργεια κίνδυνοι για την κοινωνία και την εθνική οικονομία”.

κωνσταντοπουλος

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, δύο χρόνια Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κανένα σχέδιο για την ενέργεια, καμία ουσιαστική πρωτοβουλία, κανένα αποτέλεσμα. Πέρασαν τρεις Υπουργοί Ενέργειας μέχρι σήμερα, καμία στρατηγική, καμία αναπτυξιακή προοπτική. Και η Κυβέρνηση, «μη μου τους κύκλους τάραττε».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ είπε, ότι από τύχη γλιτώσαμε το μπλακάουτ τον Ιανουάριο και επεσήμανε το σοβαρό πρόβλημα ενεργειακής ανεπάρκειας της χώρας. Κι εδώ η Κυβέρνηση «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Κύριοι της Κυβέρνησης, σύρατε τη χώρα σε ένα αχρείαστο δεύτερο και τρίτο μνημόνιο. Δεσμευθήκατε. Αποτέλεσμα, η ΔΕΗ για τα επόμενα τρία χρόνια να χάνει το 50% της αγοράς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Υπογράψατε, κύριοι, την καταδίκη της ΔΕΗ με τον ν. 4336/2015.

Και διερωτώμαι, αν δεν είναι αυτό ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας, τότε τι είναι; Να θυμίσω τον εμπαιγμό που έχουν υποστεί 50.000 οικογένειες. Για πόσο; Για δύο ολόκληρα χρόνια παρακρατήθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ από 272 ορεινά χωριά της χώρας, που είναι εγκατεστημένα αιολικά πάρκα. Και εσείς αναβάλετε συνεχώς την πίστωση στους λογαριασμούς τους.

Η ΔΕΣΦΑ είναι το απόλυτο ναυάγιο. Μια ώριμη ιδιωτικοποίηση πετάχτηκε στα σκουπίδια, στερώντας τουλάχιστον 400 εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία και ταυτόχρονα δεκάδες θέσεις εργασίας. Τι έμεινε; Προχειρότητα παντού και έλλειμμα αξιοπιστίας.

Στους υδρογονάνθρακες δεν υπάρχει καμία πολιτική. Αποτέλεσμα; Μηδέν.  Είχαμε διαμορφώσει μια εθνικά υπερήφανη ενεργειακή πολιτική σε ένα ταραγμένο γεωπολιτικό περιβάλλον από την Ουκρανία, τη Συρία και το Ιράκ μέχρι την Αίγυπτο και τη Λιβύη, με πυξίδα την περιφερειακή συνεργασία, την ειρήνη και την ανάπτυξη. Και ήρθατε εσείς με τον κ. Βαρουφάκη να δίνετε αναφορά στην τρόικα για τις έρευνες σχετικά με τα ελληνικά κοιτάσματα.

Κύριοι της Κυβέρνησης, είχαμε προβλέψει με τον ν. 4162/2013 τη σύσταση εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών. Απαιτήσαμε να δεσμευθείτε ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων θα ενισχύσουν το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης των μελλοντικών γενεών των Ελλήνων ασφαλισμένων.

Ωστόσο, εσείς κύριοι, προτιμήσατε αυτά τα χρήματα να πάνε στις αποκρατικοποιήσεις. Άρα, κύριοι, δεν μπορεί να είναι αυτή η Αριστερά που ευαγγελίζεσθε.

Κύριε Υπουργέ, οριστικοποιήθηκε η σύμβαση και άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση ερευνητικών εργασιών στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Υπογράφτηκε η Σύμβαση Μίσθωσης για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Πού; Στο θαλάσσιο οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας. Θα κάνουμε φυσικά τις παρεμβάσεις μας, όταν φέρετε τη Σύμβαση για κύρωση στη Βουλή.

Όμως, κύριε Υπουργέ, εκκρεμεί η υπογραφή των συμβάσεων για τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Άρτας-Πρέβεζας, της βορειοδυτικής πλευράς της Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας. Και σας ερωτώ: Θα πέσουν υπογραφές και πότε;

Και έρχομαι στο αγροτικό πετρέλαιο. Σας καταθέσαμε, κύριοι, πρόταση για τη μείωση του κόστους ενέργειας στον πρωτογενή τομέα. Φέραμε στη Βουλή τροπολογία για το αγροτικό πετρέλαιο που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα χωρίς διοικητικό κόστος.

Προτείναμε να καθιερωθεί η Κάρτα Αγροτικού Πετρελαίου, στην οποία θα ενσωματώνεται η ποσότητα που δικαιούται ο κάτοχος. Προτείναμε να υπάρχει αντικειμενικότητα, να προσδιορίζεται το δικαίωμα με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ, κατά είδος καλλιέργειας, έκταση και ζωικό κεφάλαιο. Κι εσείς κωφεύσατε.

Ξεχάσατε τις δεσμεύσεις σας. Ξεχάσατε τις φοροελαφρύνσεις που είχατε υποσχεθεί προεκλογικά. Το μόνο που καταφέρατε ήταν αν φέρετε τους αγρότες σε απόγνωση.

Και έρχομαι στον ενεργειακό συμψηφισμό. Δεν υπάρχει καμία υπουργική απόφαση, κύριε Υπουργέ, για την εφαρμογή του ν. 4414/2016 για τον ενεργειακό συμψηφισμό με δικαιούχους ΤΟΕΒ και άλλους συλλογικούς φορείς των αγροτών.

Κύριε Υπουργέ, στην ουσία μιλάμε απλά για μια τροποποίηση της Υπουργικής Απόφαση 24461/2014. Ο ενεργειακός συμψηφισμός θα οδηγήσει σε στήριξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και πραγματική μείωση κατά 50% του ενεργειακού κόστους παραγωγής.

Κλείνω με το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Παραλάβατε, κύριε Υπουργέ, ένα Πρόγραμμα που στέφθηκε από επιτυχία, με 40.000 επεμβάσεις σε κατοικίες συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι ένα Πρόγραμμα που δημιούργησε 12.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και τόνωσε τον κατασκευαστικό κλάδο που σήμερα καταρρέει.

Ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 είχατε έτοιμη δουλειά. Υπάρχει ένα πλήρες πρόγραμμα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και συγχρηματοδότηση από το πακέτο Γιούνκερ.

Ωστόσο, κύριε Υπουργέ, και εδώ βήματα χελώνας. Ολοκληρώνεται και αυτή η Προγραμματική Περίοδος και δεν θα έχετε φέρει αποτελέσματα. Από τις 35.000 έτοιμες αιτήσεις, βρίσκεστε ακόμη στις 5.000. Κρίμα, κύριοι, χάθηκαν πόροι και θέσεις εργασίας.

Κύριε Υπουργέ, επαναξιολογήστε μέχρι το μέχρι σήμερα κυβερνητικό σας έργο. Κάντε πράξη τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Διαψεύδετε καθημερινά τις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών. Διότι το μόνο που καταφέρνετε είναι να διαμορφώνετε ένα κλίμα φόβου και αγανάκτησης στην κοινωνία. Και ένα κλίμα ανυποληψίας και αφερεγγυότητας στους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Σας ευχαριστώ.

 

Στον παρακάτω σύνδεσμό μπορείτε να δείτε και το βίντεο της ομιλίας