Η απαράδεκτη εξωτερική πολιτική της Ελλάδος

Με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού εξωτερικών κ. Κοτζιά στις ΗΠΑ και την συνάντηση του με τον αμερικανό ομόλογό του, διέρρευσαν στον τύπο ορισμένα από τα στοιχεία πάνω στα οποία δομήθηκε η συζήτηση των δύο υπουργών.

9061edcd4f5e6c20b2ab853c24556039_XL

 

Σύμφωνα λοιπόν με σημερινό δημοσίευμα της Εστίας γράφτηκαν τα εξής: «έγκυρες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως «η Ελλάδα με όλες τις παραπάνω υποδομές αλλά και την μελλοντική εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της είναι ένας αξιόπιστος εταίρος που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια της Ευρώπης».Ως γνωστόν, η Ευρώπη και ειδικά οι χώρες του βορρά τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο που παραλαμβάνουν από τους Ρώσους, μέσω του αγωγού που διέρχεται από την Ουκρανία. Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ κατά την περίοδο διακυβέρνησης από τον Ομπάμα, προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αποκλείσει τη Ρωσία γεωπολιτικά και γι αυτό εξάλλου εκδηλώθηκε και η εμφύλια διαμάχη στην Ουκρανία με παρέμβαση των ΗΠΑ.   Η ΕΕ από τη μεριά της έκανε εμπάργκο στη Ρωσία στο οποίο έλαβε μέρος και τι δίδυμο της τότε συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ακολουθώντας πιστά  τις εντολές που είχαν πάρει τόσο από τη Γερμανία όσο και από τις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα τότε ήταν να δυσαρεστήσουμε τους ομόδοξους Ρώσους, αλλά και να δεχτεί και ένα καίριο πλήγμα η αγροτική μας παραγωγή από τις εξαγωγές που προορίζονταν για Ρωσία, και οι οποίες τελικά ουδέποτε πήγαν. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην Μεσόγειο έχουν μελλοντικό προορισμό τις βόρειες χώρες της Ευρώπης, ώστε κατ΄ αυτό τον τρόπο να αποκλείσουν τους Ρώσους από την εξαγωγή φυσικού αερίου προς τις χώρες αυτές, και να σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός από το επιβαλλόμενο εμπάργκο.

Αυτή ήταν η πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση Ομπάμα, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι δρόμο θα ακολουθήσει ο πρόεδρος Τράμπ στα ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, αν και έχει δηλώσει σύσφιξη των σχέσεων ΗΠΑ- Ρωσίας. Η δήλωση που έκανε ο Κοτζιάς είναι σύμφωνη με το εμπάργκο που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία, αλλά είναι εξίσου επικίνδυνη και ανεύθυνη για τις σχέσεις μας με την Ρωσία. Αν αύριο λόχου χάριν ο κ. Τράμπ διαφοροποιήσει την πολιτική που έχουν σήμερα οι ΗΠΑ στις σχέσεις τους με την Ρωσία, ποια θα είναι τότε η στάση της Ελληνικής πλευράς; Μήπως θα αλλάξουμε κι εμείς στάση, δηλώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την ανευθυνότητα την μη σταθερότητα και την ελαφρότητα που χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος;

Η εξωτερική πολιτική είναι πολύ σημαντική για κάθε έθνος που θέλει να ονομάζεται σοβαρό και υπεύθυνο. Το κάνει κάποιος δηλώσεις ενάντια στα συμφέροντα μιας άλλης χώρας δεν είναι  ό,τι καλύτερο. Η ουδετεροποίηση δηλώνει σωφροσύνη αλλά και αφήνει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με κράτη όταν οι γεωπολιτικές καταστάσεις αλλάζουν.

Με τι μούτρα θα πάμε γυρεύοντας μετά στους Ρώσους; Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος αντί να είναι σύμφωνη με τα συμφέροντά της, ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ. Οι σχέσεις μεταξύ χωρών απαιτούν διπλωματία, κάτι που οι Ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας τεσσαρακονταετίας έχουν απεμπολήσει χάριν των «συμμάχων» που υποτίθεται ότι έχουμε.

Μπορεί ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών με τον οποίο συναντήθηκε ο κ. Κοτζιάς να είναι πρώην διευθυντικό στέλεχος της EXONN MOBIL και η οποία έχει συμφέροντα εξαγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, αλλά να μην ξεχνάμε ότι τέτοιες δυνατότητες διαθέτουν και οι Ρώσοι,  σημειωτέον δε ότι, θα προστατέψουν τις επενδύσεις τους από εξωτερικές απειλές σαν και αυτές που αντιμετωπίζει σήμερα η Χώρα μας από τη γείτονα.

Και αν οι Ρώσοι κατέβουν στο Αιγαίο τότε η γεωπολιτική σκακιέρα αλλάζει άρδην, τόσο εις όφελος της Ρωσίας με την έξοδό της στις θερμές θάλασσες, όσο βέβαια και προς όφελος δικό μας μιας και θα σταματήσει και η επέκταση των σχεδίων της Άγκυρας εξόδου προς το Αιγαίο.

 

ΚΕΡΒΕΡΟΣ