Αγρίνιο: Ετήσια Γενική Συνέλευση «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες(φωτό-βίντεο)

Ξεκίνησε σήμερα Σάββατο 18 και θα συνεχιστεί και αύριο Κυριακή 19 Μαρτίου 2017  στο Αγρίνιο, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΔΙΚΤύ0ΙΙ Πόλεων με Λίμνες – Τον Δήμαρχο Αγρινίου κ.Γιώργο Παπαναστασίου βράβευσε ο πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με λίμνες κ.Γιώργος Καπεντζώνης Δήμαρχος Δωρίδος.

 10

Τον Δήμαρχο Αγρινίου κ.Γιώργο Παπαναστασίου βράβευσε ο πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με λίμνες κ.Γιώργος Καπεντζώνης Δήμαρχος Δωρίδος ,κατά την έναρξη των εργασιών της Γ.Σ του Δικτύου στο Αγρίνιο για την προσφορά του στο Δίκτυο.

5Όπως ανέφερε ο κ.Καπεντζώνης ,ο κ.Παπαναστασίου είναι πρωτεργάτης , εκ’των δημιουργών του δικτύου και κάνει μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη του δικτύου και  φυσικά του Αιτ/νιας αφού η ευρύτερη περιοχή διαθέτει 6 λίμνες.

Πραγματοποιήθηκαν αρχικά ο χαιρετισμός  του Προέδρου του Δικτύου, η Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης καθώς και  η ομιλία του κ. Ιεροθέου Ζαχαρία, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, της Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα «Ο υδάτινος πλούτος του Δήμου Αγρινίου. Τα διδάγματα του παρελθόντος και οι προκλήσεις του μέλλοντος» και στη συνέχεια ακολουθήθηκε το πρόγραμμα της εκδήλωσης της πρώτης ημέρας.

13

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ και βίντεο ομιλιών.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης εκτός των άλλων, θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Συμφώνου των Δημάρχων και το ρόλο του Δικτύου ως φορέα υποστήριξης των μελών του για να ενταχθούν στο Σύμφωνο των Δημάρχων. Επιπλέον θα γίνει η παρουσίαση της Κοινοτικής Οδηγίας «Water-Energy-Food Nexus», η οποία παρουσιάζει την άρρηκτη σχέση νερού και ενέργειας.

Στο Δίκτυο συμμετέχουν οι 37 Δήμοι της χώρας: Αγράφων, Αγρινίου, Αιγιαλείας, Ακτίου Βόνιτσας, Αμφιλοχίας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Αργιθέας, Βέροιας, Βόλβης, Δομοκού, Δωδώνης, Δωρίδος, Έδεσσας, Ζηρού, Ήλιδας, Θέρμου, Θηβαίων, Ιωαννιτών, Καλαβρύτων, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Λάρνακας Κύπρου, Λαμιέων, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνος, Ναυπακτίας, Νικολάου Σκουφά, Ορχομενού, Παραλιμνίου Κύπρου, Παρανεστίου, Σερβίων Βελβεντού, Σοφάδων, Χερσονήσου καθώς και η Κοινότητα Βορόκληνης Κύπρου. Επίσης συμμετέχουν ως Συνδεδεμένα Μέλη η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ) και η Κοινότητα Αλάσσας Κύπρου.

3

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Δημάρχου Αγρινίου Γ.Παπαναστασίου

«Κυρίες και Κύριοι,

Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί ένα σημαντικό οικολογικό και πολιτιστικό απόθεμα της χώρας. Η συνεχής διαδοχή υγρών και στερεών στοιχείων, η οποία τονίζεται περισσότερο και με τις τεχνητές λίμνες, δίνει στον επισκέπτη την εντύπωση μίας πραγματικής «υδροχώρας» και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα Φυσικό Πάρκο.

Η αρμονική συνύπαρξη των οροσειρών του Νομού, των πεδινών εκτάσεων, των ποταμών, των λιμνών, κυρίως της Τριχωνίδας, που είναι και η μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, των λιμνοθαλασσών και, κυρίως της μεγαλύτερης ενιαίας λιμνοθάλασσας της Ευρώπης, όπως είναι εκείνη του Μεσολογγίου-Αιτωλικού, του κλειστού κόλπου του Αμβρακικού, του εκτεταμένου αναπτύγματος των ακτών με τον πλούσιο διαμελισμό και των ποτάμιων, λιμναίων και παραθαλάσσιων οικοσυστημάτων, συνοδευόμενα από το πλούσιο πολιτιστικό περιβάλλον καθώς και από την μοναδική φυσιογνωμία των κατοίκων της περιοχής, συνιστά ένα μοναδικό Ευρωπαϊκό μικροπεριβάλλον, με αξιώσεις για προστασία, ανάδειξη και ορθολογική αξιοποίηση.

Να τονίσουμε επίσης ότι, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου- Αιτωλικού, στην οποία καταλήγει ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας, ο ποταμός Αχελώος και δεύτερον, η λιμνοθάλασσα Αμβρακικού,  που όπως όλοι γνωρίζουμε ότι ξεχωρίζει πανευρωπαϊκά για την σπάνια χλωρίδα και ιχθυοπανίδα ανήκουν ανάμεσα στους  έντεκα ελληνικούς υγροβιότοπους που προστατεύονται με τη σύμβαση Ramsar.

Δεσπόζουσα θέση σε αυτό το μοναδικό υδάτινο περιβάλλον της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί ο Δήμος Αγρινίου ένας Δήμος που, μετά την διοικητική και γεωγραφική διαίρεση του Καλλικράτη, καλείται σήμερα να διαχειρισθεί 3 φυσικές Λίμνες, τη Λίμνη Τριχωνίδα, τη μεγαλύτερη Λίμνη της χώρας, τη Λίμνη Λυσιμαχεία και τη Λίμνη Οζερό  καθώς και 3 μεγάλες τεχνητές  λίμνες του ποταμού Αχελώου, τη τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, του Καστρακίου και του Στράτου, με σημαντική οικολογική, περιβαλλοντική αλλά και ενεργειακή αξία.

Επιτρέψτε μου να μείνω λίγο στη Λίμνη Τριχωνίδα και την ευρύτερη περιοχή της. Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά του Αιτωλικού Πεδίου που μαζί με τις 2 οροσειρές του όρους Παναιτωλικού και Αρακύνθου οριοθετούν ένα μοναδικό αξιακό φυσικό περιβάλλον. Πέρα από τη φυσική της ομορφιά  η Λίμνη Τριχωνίδα «αντιστέκεται» με έναν μοναδικό τρόπο στη ρύπανση από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και δημιουργεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Μεσογείου για λόγους που δεν θα αναφερθώ εγώ καθώς πολλοί επιστήμονες έχουν γράψει γι αυτό.

Επίσης, στην περιοχή μας κυριαρχεί ένα από τα μεγαλύτερα ποταμιακά συστήματα της χώρας, ο ποταμός Αχελώος που παρόλη την υποβάθμιση του ως οικοσύστημα, διατηρεί σημαντικές οικολογικές αξίες που αφορούν γενικά στον υδρολογικό του ρόλο στην κατάντη απορροή του και στις υδροβιοκοινωνίες που αναπτύσσονται στις όχθες του.

Τέλος , πρέπει να αναφερθώ και στις σημαντικές ιαματικές πηγές που οι περισσότερες από αυτές παραμένουν ανεκμετάλλευτες ή έχουν μικρή ή περιορισμένη χρήση.

Κυρίες και Κύριοι,

Η διατήρηση υψηλής ποιότητας στο φυσικό περιβάλλον είναι προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας .

Προς την κατεύθυνση αυτή πολλά θα έπρεπε να έχουν γίνει και πολλά πρέπει να γίνουν.

Το υδατικό αυτό οικοσύστημα χρήζει περιβαλλοντικής διαχείρισης και περιβαλλοντικής προστασίας σε συνάρτηση όμως με την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου και τον τουρισμό.

Προς την κατεύθυνση αυτή βασικές επιδιώξεις μας πρέπει να είναι :

  • H οριοθέτηση και η διαχείριση των υπάρχοντων υγροτόπων του Νομού με προτεραιότητα στην Λίμνη Τριχωνίδα.
  • Η εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, στις περιοχές NATURA του Νομού με προτεραιότητα στην Λίμνη Τριχωνίδα
  • Η δημιουργία και η εγκατάσταση ελέγχου ποιότητας υδάτων σε ποταμούς, λίμνες, την Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου- Αιτωλικού, τον Αμβρακικό Κόλπο καθώς και στους ταμιευτήρες ύδρευσης σημαντικού πληθυσμού του Νομού (Καστράκι,Τριχωνίδα)
  • Η αναβάθμιση και η συντήρηση των συστημάτων ύδρευσης των αστικών κέντρων του Νομού.
  • Η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων ( Βιολογικοί Καθαρισμοί) σε Δήμους , που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές ( Αμβρακικός Κόλπος, Παραλίες Ιονίου, Λίμνη Τριχωνίδα, Κοιλάδα Ινάχου) καθώς επίσης και σε οικισμούς πάνω από 2 χιλιάδες κατοίκους , εναρμονιζόμενοι με την σχετική Κοινοτική Οδηγία.
  • Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των Υφιστάμενων βιολογικών καθαρισμών του Νομού.
  • Η χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών στο Νομό.
  • Ο περιορισμός της υποβάθμισης του εδάφους και των υδάτινων αποδεκτών από την γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, από τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων και τα λοιπά.

Τελειώνοντας , θα αναφερθώ σε ένα μεγάλο θέμα που είναι η διαχείριση των τεχνητών λιμνών της περιοχής (Κρεμαστών, Καστρακίου, Στράτου). Η ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτές τις Λίμνες παρουσιάζει σημαντική προοπτική ανάπτυξης, κυρίως στον Τουρισμό αλλά και άλλους  τομείς και δράσεις, ενώ σημαντικά έργα υποδομής θα μπορούσαν να έχουν γίνει.

Ήδη την προηγούμενη περίοδο εγκρίθηκε ειδική μελέτη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τη ΔΕΗ για την αξιοποίηση των περιοχών αυτών αλλά και της περιοχής που εκβάλει ο ποταμός Αχελώος. Σημαντικές δράσεις και έργα προτείνονται στο ανωτέρω διαχειριστικό σχέδιο που αποτελεί μια καλή αρχή για την αξιοποίηση των περιοχών αυτών.

Με βάση τα όσα προ ανέφερα η προσπάθεια, η επιμονή και η συνέπεια θα πρέπει να είναι συνεχής για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής μας με στόχο την αειφόρο και ήπια τουριστική ανάπτυξη καθώς και την αντίσταση σε δυνάμεις και παράγοντες που θέλουν να διαταράξουν την οικολογική ισορροπία της περιοχής».

 

 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 12 13 14 15 16 17 18 19